Dijete slavnih – Šakira: Jelovnik koji znači radost

0
To što ima savršenu liniju, popularna pevačica Šakira (34) ne duguje strogom programu za mršavljenje već pravom receptu za adekvatan način ishrane
foto: Guliver Getty Images
foto: Guliver Getty Images

Reč je o režimu koji podrazumeva namirnice s niskim procentom masnoća, mnogo proteina, kao i dosta fi zičke aktivnosti. Ovakav način ishrane održava njenu figuru u top formi i pri tom joj ne oduzima energiju.

Doručak

1 čaša soka od grejpfruta ili pomorandže

1 kriška dinje ili ananasa

1 kriška tosta sa nemasnim sirom

Kafa ili čaj sa malo nemasnog mleka

Užina

Jabuka ili dva kivija, a može i breskva sa srednje dijetalnim jogurtom

Ručak

Salata od paradajza i barenog spanaća

File od jezika sa pola kašike maslinovog ulja ili

Tanak biftek na žaru ili

Puding od bundeve ili

Tanjir špageta sa povrćem

šolja voćne salate ili voćnog kompota

Užina

Nemasni jogurt ili

Čaša soka od paradajza ili

Kriška pečenog tosta sa belim nemasnim sirom

Večera

Supa od povrća

Sočivo sa paradajzom i brokolijem

Dve kriške pečenog hleba

Breskva ili jabuka

Dijetalni voćni želatin ili voćna salata

Zabranjeno:

Šakira ne pije alkohol niti kafu. Iako umire za brzom hranom, pokušava da je ne jede. Nikada ne ostaje do kasno osim kad radi. Ne jede slatkiše (voli čokoladu, ali je izbegava), ne puši. Ide na fitnes i vežba.

GLIKEMIJSKI INDEKS GI numerički pokazuje u kojoj meri neka namirnica povećava nivo šećera u krvi. Hrana s nižim GI odličan je saveznik u dijetama i pomaže kad mršavljenja. Šta treba jesti? Umesto banana - jagode, umesto belog hleba - crni od brašna celih zrna, umesto kornfl akesa - zobenu kašu, umesto običnog krompira - slatki krompir, umesto testenine s umakom od paradajza - komad mesa i salatu.

HRANA SA NISKIM GI: avokado, semenke, celer, beli luk, đumbir, pasulj, grašak, indijski oraščić, integralni pirinač, integralni hleb, jabuke, jagode, kakao, kikiriki, krastavac, kruške, sočivo, limun, luk, beli luk, masline, šargarepa, narandža, nektarine, osušeni paradajz, patlidžan, pesto, rotkvice, senf, slanutak, smokva (sveža), sojino mleko, sok od paradajza, suncokretovo seme, šampinjoni, šipak/nar, šljive, spanać, tofu, trešnje.

JEDITE UGLJENE HIDRATE sa niskim GI! Smanjite unos namirnica bogatih skrobom (krompir, kukuruz), beli pirinač, sve od belog brašna (uključujući hleb, kolače,keks). Hrana sa puno skroba ima visok GI, u velikoj količini povećava nivo šećera u krvi i naglo dovodi do izlučivanja velike količine insulina. Povišen šećer i insulin dovode do bržeg starenja i utiču na povećanje masnoća u telu. Ako ne možete da im odolite, odaberite zdraviju opciju. Pečeni krompir je bolja opcija od prženog. Jedna od četiri žene ima intoleranciju na gluten (posebno posle pedesete godine). Zob, ovas, kinoa i proso su najbolji izbor od žitarica.xy

makonda-tracker