Osvaja i skoro pedeset godina nakon smrti

Stilska nepredvidivost fatalne Edi Sedžvik: 5 sjajnih modnih smernica prve party devojke (FOTO)

0

Prvi kontakt sa selebriti kulturom, kao i svetom umetnosti, Edit Minturn Sedžvik imala je davne 1964. godine, kada se kao velika zaljubljenica u umetnost preselila u Njujork, u nadi da će upoznati Endija Vorhola, tada umetnika u usponu... Ona je tu želju i ispunila, a posle tog susreta - svet više nikada nije bio isti!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Edi Sedžvik je jedna od onih istorijskih ličnosti čiji lik i delo i skoro pedeset godina nakon njene smrti, izazivaju veliko zanimanje publike, posebno mlađih generacija. Iako se neretko nalazila u ulozi modela i glumice u Vorholovim eksperimentalnim filmovima, svet ovu devojku kratke kose ne pamti po njenom radu ispred kamere, već po šarmu i životu koji je živela kada bi se kamere ugasile.

 

Besprekorno stilizovane u vreme kada pomoć stiliste nije bila moguća: Na listi od 5 najbolje odevenih dama ikada nijedna glumica, pevačica, ni manekenka (VIDEO)

 

Mnogi Edi nazivaju prvim grupijem, prvom fatalnom ženom, prvom savremenom seks ikonom i party devojkom, dok ju je američki Vog nazvao najpopularnijom devojkom na svetu. Američka lepotica je prva starleta - u punom smislu te reči! Bila je lična muza legendarnog pop art umetnika i najsjajnija zvezda njujorške party scene šezdesetih, zaljubljena u svet glamura i celebrity kulture.

 

Vorhol je za Edi prilikom davanja intervjua na premijeri filma "Poor little rich girl" u kojem je igrala glavnu ulogu, skovao i titulu "superstar" koja je u rekordnom vremenu usvojena u medijski žargon, a u današnje vreme mnogima i postala životna mantra.

 

Stilski potpis ove modne ikone jednako je bio nepredvidiv kao i njen karakter. Jednog dana Edi bi bila slatka lolita, a već drugog ulicama Njujorka bi odvažno koračala odevena u rokerskom stilu.

 

Nastavak pročitajte an idućoj strani...

 

makonda-tracker