Fashion editorial

Skrivena magija aksesoara: 10 modnih zapovesti Lene Bogdanović

0
Dodaci koji umeju da naglase ili potpuno promene kontekst skupih dizajnerskih komada, ciklično izlaze i vraćaju se u modu, pa je zato poželjno sačuvati bakine minđuše, maminu tašnu iz sedamdesetih ili sopstvenu maramu iz gimnazijskih dana, otkriva slavna glumica
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

Moje prvo pravilo jeste da žene od stila znaju tačno kako da se obuku spram prilike, godišnjeg doba i mesta na koje se ide. Dakle, nikad u patikama na pozorišnu predstavu, na štiklama na garden-party, doći apa-drapa obučena na svadbu ili obući belu toaletu na nečijem venčanju i zaseniti mladu. Sledeće pravilo prosto se nastavlja na sve to i glasi: uvek poštovati dress-code i raspitati se šta znači black tie, white tie, cassual chic...

 

foto: Petar Đorđević

 

Takođe, neophodno je ispoštovati želje domaćina i organizatora na javnim događajima. Moja omiljena stvar vezana za modu odnosi se na asesoar, odnosno modne dodatke. Pristalica sam minimalizma u glumi, kao i nekim drugim stvarima, ali nisam za minimalizam u modi.

 

foto: Petar Đorđević

Svaki detalj može da podigne kombinaciju, bilo da je reč o nakitu, šalu, marami, naočarima, kaišu... ali svakako treba imati još jedan detalj na sebi uz postojeću modnu kombinaciju. Iskustvo kaže da je dobro čuvati asesoare od mame, bake ili svoje iz srednje škole. Recimo, ovog leta nosim one male Levi’s marame koje su se nosile oko vrata ili na kosi kad sam išla u Karlovačku gimnaziju.

 

Prati trendove: Lena Bogdanović autfitom preduhitrila svetsku modnu ikonu (FOTO)

 

foto: Petar Đorđević

Isto tako, tašne sa resama iz sedamdesetih ponovo su popularne, kao i kaiševi iz sedamdesetih. Jedno pravilo, odnosno njegovo nepoštovanje, posebno mi bode oči: za izlaske ide isključivo pismo-tašna, mala clutch torba, nikakvi cegeri i ogromne tašne, putne torbe, koferi, samo zato što su brendirani da bi se pokazao status.

 

Lena Bogdanović: Jaka, neustrašiva i hrabra
 

foto: Petar Đorđević

Uz večernje haljine i gala izlaske idu samo male tašne. Važno pravilo jeste i ravnoteža: ako sam obukla šorts, neću ga obući na štikle, jer on ide uz patike, japanke i sličnu obuću. Ako imam dekolte, glupo je da pokazujem noge, ukoliko sam otkrila stomak, glupo je da otkrivam i ramena.

 

foto: Petar Đorđević

Treba akcentovati jedan detalj na telu, na primer ako su gola leđa, onda je napred sve zatvoreno. Udobnost obuće od esencijalnog je značaja, jer u neudobnim cipelama ne valja ni hod, a o plesu i da ne govorimo.

 

Lena Bogdanović uživala ispred foto-objektiva

 

foto: Petar Đorđević

Obuća se proba ujutro, dok je noga najjača i ukoliko steže, situacija se neće popraviti ni kad se razgaze, pa se te cipele ne kupuju. Volim naočare za sunce kao modni detalj, a sada ima toliko raznih hype i street brendova pa je bolje imati više različitih naočara u raznim bojama i oblicima za razne kombinacije, nego jedne veoma skupe i onda strepeti da se negde ne zaborave. Ono što uvek treba imati na umu jeste to da plažni stajling nije prikladan za centar grada. Postoje prirodni materijali kao što je lan, koji su vrlo prijatni tokom vrućina, a odeća ipak izgleda pristojno. Za kraj, ponovila bih čuveno pravilo Kejt Mos, a to je da se uz vrhunsku dizajnersku odeću uvek nosi i neki jeftini street detalj.

makonda-tracker