Slavko Beleslin: Modna žurka na vrelom asfaltu

0
Pošto otvori svoj garderober ili kroči u neki butik, voditelj i urednik Vesti na TV B92 Slavko Beleslin uvek se pridržava svojih modnih pravila: zašto je muški sat važan detalj, kada se ne nose kratke pantalone i šta se skriva iza reči udobno...
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

ZABORAVITE OBUĆU SA OTVORENIM PRSTIMA. Brojni Nemci sa istoka bili su ismejani u prošlosti zbog toga što su nosili čarape i sandale. Onda su naši momci u grad počeli da izlaze u papučama, a Nemci su porasli u mojim očima. Muškarac u sandalama sa otvorenim prstima slab je, mekan, ranjiv i najdalje od vođe u svom životu.

ZA KRATKE PANTALONE NA POSLU vrućina nije izgovor. Godišnje doba se ne računa. Da li ste ikada videli direktora u kratkim pantalonama? Naravno da niste, zato što bi izgubio autoritet. Osim toga, šta god vi mislili o sebi - to zaista nije neki očaravajući prizor.

SATOVI U RAZNIM BOJAMA jer, sat je deo karaktera i otkriva mušku ličnost. To je jedino što bi trebalo da radi osim pokazivanja vremena. Nikako mu nije namena da se slaže s kaišem ili kačketom. Mnogi primeri na ulicama Srbije, koji uveseljavaju prolaznike, lišavaju me obaveze da detaljno objašnjavam na šta mislim o USKIM MAJICAMA PO SVAKU CENU. Niko vas ne tera da budete Apoloni, ali vas niko ne primorava ni da nosite uske majice.

Znam, mnogi slatkorečivi prodavci trudiće se da vas ubede kako su ŽENSKE FARMERKE u stvari deo muške garderobe. Ali budite čvrsti! Kad vidite štras, nitne, šljokice i poderotine, okrenite se vojnički na peti i dostojanstveno se udaljite u pravcu iz kog ste došli.

REČ UDOBNO obično nije osobenost odeće ili obuće - već opravdanje za blesav izgled. KRAVATE ne možete voleti pre nego što napunite određeni broj godina, ali kasnije vam daju sigurnost i jednu vrstu dostojanstva. Kada, kao argument protiv, čujem to me guši, znam da pričam sa osobom koja ne zna pravilno da veže čvor. Najbolje KOŽNE JAKNE bile su one šoferske iz osamdesetih. Podrazumeva se da vrhunac estetike doživljavaju u desetoj godini aktivnog nošenja. Bitno je da se vidi gde je sve bila sa vama.

ČIZME - veliki psihološki oslonac. Daju osećaj moći i nezaustavljivosti! Šta god da je pred vama - vreo asfalt, bodljikava žica, lomljeno staklo, blato, problemi - ništa vas ne može zaustaviti. KARIRANA KOŠULJA... Ne znam zašto, ali možda kadar iz nekih davnih kaubojskih filmova i dalje živi u meni. 

 

Nikola Rumenić

makonda-tracker