Fashion report: Trendovi ispisani zlatnim nitima

Nedelje visoke mode u Parizu bila je stecište vodećih svetskih dizajnera koji su se nadmetali svojim idejama utkanim u odeću koja će tek naredne jeseni i zime biti apsolutni modni hit
0
1 / 18 Foto: Guliver

Pariz, grad svetlosti, umetnosti, burnog noćnog života, romantike i visoke mode, u periodu od 30. juna do 5. jula ugostio je najpriznatije svetske dizajnere koji su prošle nedelje predstavili kolekcije za predstojeću sezonu jesen/zima 2013. Pistom su vladale futurističke kreacije od kojih zastaje dah, a duh glamura, ženstvenosti i prestiža preneo se prestonicom Francuske i ponosnog domaćina stavio u sam centar svetske modne scene.

Svojim neobičnim modnim detaljima pažnju je privukao kreator Martin Margijela. Iako ženstvena, u njegovoj kolekciji najveći akcenat ipak je stavljen na interesantne cvetne maske koje su skrenule pažnju sa lepote ženskog lica na telesne atribute.

Modni kritičari jednoglasno su se složili da je jedna od najspektakularnijih revija bila ona libanskog dizajnera Elija Saba. Kreator je opravdao visoka očekivanja, a njegovi bajkoviti modeli inspirisani kraljevskim draguljima, rubinima, safirima i smaragdima,  oduzimali su dah, dok je raskošna srebrna venčanica kosmičkog izgleda zasluženo postala zvezda večeri.

Kralj visoke mode Đorđo Armani oživeo je glamur tridesetih godina prošloga veka pa je pista pod njegovom palicom u duhu crno-belih romantičnih ostvarenja ostavila snažan utisak raskoši nekadašnjih filmskih diva čiji su kostimi i romantični detalji odisali ženstvenošću i diskretnim luksuzom.

Žan Pol Gotje ženu vidi u svojoj animalnoj jačini, gotovo kao predatorku čiju seksualnost ističe smelim printovima kraljica životinjskog carstva, lavicama, pumama, tigricama... Prefinjena Valentino kolekcija genijalnog dizajnerskog dvojca Marije Gracije Kjuri i Pjera Paola Pikolija bila je revija pravih umetničkih dela. Raskošni komadi optočeni kristalima, biserima, perima i povezani zlatnim nitima odisali su luksuzom, a bogata čipka slavila je seksepil očaravajućih ženskih tela.

Dramatičnim komadima i futurističkom pistom brend Chanel proslavio je jačinu žene, a kolekcija koja ostavlja bez daha odisala je ledenom seksualnošću i osećajem moći.

Kolekcija Dior za predstojeću sezonu, fantastičan je spoj tradicije i savremene mode. Uz odlično dozirane aspekte dva vremenska razdoblja, dobijen je genijalni spoj multikulturalne kombinacije afričke i japanske mode. Svojim trijumfalnim povratkom , Naomi Kembel gotovo je zasenila kolekciju modne kuće Versace. Harizmatična Crna pantera otvorila je reviju u providnom tamnom bodiju i ogrnuta džemperom, izazvavši u najmanju ruku zavist jer vreme za ovu vladarku modne piste kao da ne postoji.

 

 

Piše: Nataša Ignjatić

makonda-tracker