Mali modni vremeplov

Dok je stvarala svoju novu kolekciju kreatorku Vericu Rakočević inspirisao je i život čuvene Andree Lu Salome i oni delovi njenog života koji su bili vezani za Ničea, Rilkea i Frojda, a koju u modnom editorijalu prezentuju manekeni Zorana Obradović i Boško Jak
0
1 / 4 Foto: Milena Rakočević

Poznata modna kreatorka Verica Rakočević (63) predstavila je svoju novu kolekciju u Ateljeu 212, a u okviru ove prezentacije promovisala i roman Ready to wear pisca Vanje Čobanova koji je inspiraciju za roman pronašao u njenom radu i životu. Moda kao život i večita inspiracija sastavni je deo života poznate kreatorke koja je ovog puta inspiraciju pronašla u ženi koja je uvek bila ispred svog vremena i rušila tabue tadašnjeg društva.

- Radeći na ovoj kolekciji, nisam se vezivala za epohu, niti na bilo koji način za modni izraz perioda već sam se bavila kako analizom karaktera Andree Salome, tako i segmentima njenog života koji su bili vezani za Ničea, Rilkea i Frojda. Stoga je i kolekcija podeljena na ova tri segmenta. Transformacija karaktera i odnosa u modni izraz ide kroz formu i boju te tako braon sa bakarnim tonovima vidim kroz odnose sa Ničeom, pastelni kolorit koji ne evoluira do najsvetlijeg je Rilkeov senzibilitet, dok odnos sa Frojdom (koji su oboje objašnjavali kao čisto intelektualnu komunikaciju) sam vidila kao obostranu potisnutu erotiku pa je dominantna crna i siva, u delovima transparentna (muslin svila) i skriveno erotična. Njen karakter i dualizam je izražen i naglašen asesoarom (cela kolekcija se nosi na ravne muške cipele), muška dugmad na manžetnama, kao i šminkom - pola lica je pod jakom šminkom a pola devojački čista, nenašminkana – priča autorka nove kolekcije Verica Rakočević, a kao zaštitna lica na njenom katalogu pojavili su se manekeni Boško Jakovljević, Zorana Obradović i Danijel Mihajlović, Aleksandar Jovović i Nikola Kovačević.

Ksenija Konić

makonda-tracker