Koeficijent 5:1

Stručnjak za brak otkriva: Evo formule za večnu ljubav!

0
"Nikada ne idite ljuti u krevet" i "Smeh je najbolji lek" samo su neki od saveta koji navodno garantiraju srećnu i stabilnu vezu. No, deluju li zaista? Stručnjak za brak koji se 40 godina bavi proučavanjem veza, tvrdi da je pronašao formulu za ljubav koja će trajati zauvek!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Formula ljubavne sreće leži u koeficijentu 5:1. Barem tako tvrdi doktor Džon Gotman, svetski poznati stručnjak za brak i profesor psihologije na Univerzitetu u Vašingtonu.

 

Dame ako se ovako ponaša, onda budite bezbrižne: Vi ste KRALJICA njegovog srca (FOTO)

 

Naime, Gotman je pažljivo proučavajući došao do zaključka da tajna srećnog braka leži u tome da na svaku negativnu interakciju s partnerom imate pet pozitivnih interakcija. On ovo svoje otkriće naziva "teorijom ravnoteže" u vezi.

 

Sve dok je u vezi pet puta više pozitivnih interakcija između partnera u koeficijentu s negativnim interakcijama, veza ima velike šanse da bude stabilna", kaže Gotman.

 

Pozitivne interakcije mogu biti sitnice poput osmeha i zajedničkog smeha, postavljanja pitanja i izjavljivanja ljubavi, dok se pod negativnim interakcijama podrazumevaju stvari poput svađa i kritikovanja.

 

Surovo, ali realno: 15 znakova da te on uopšte ne voli

 

Ako uradite nešto negativno čime ste povredili partnerova osećanja morate mu se odužiti s pet pozitivnih stvari. Zaključak je da iako je za stabilnost veze potrebna mala količina negativnosti, pozitivnost je ono što održava ljubav", objašnjava Gotman te savetuje parove da broj pozitivnih interakcija, između ostalog, povećaju s praktikovanjem zahvalnosti.

Partneri bi si svakodnevno trebalo da iskazuju zahvalnost i poštovanje, na koje tokom vremena ponekad zaboravimo", zaključuje doktor.

makonda-tracker