Otkrivamo

Ove 2 reči nepoznatim ljudima daju na znanje da li ste slobodni ili ste u braku

0
Obraćati se ženskoj osobi sa gospođo ili gospođice za mnoge žene je diskriminacija na osnovi bračnog statusa, jer iste ne žele svoju intimu otkrivati potpunim neznancima, odnosno poručiti im da li su slobodne ili u braku...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Različiti termini gospođa i gospođica označavaju u najvećem broju slučajeva razliku u bračnom statusu žene. Budući da je sve što je bitno predstavljeno u jeziku, korišćenjem dva različita termina vidljivo je da je još uvek jako bitno koji status žena zauzima u društvu, udata ili neudata," kaže magistar psihologije Senka Sekulić-Rebić.

Dobro ih zapamtite: 13 trikova koji će vam pomoći da u svakoj situaciji ostvarite ono što želite

madame mademoiselle

(Ne)jednakost među polovima

Naglašavanja uticaja bračnog statusa žene na njenu poziciju u društvu nije prisutno kod muškaraca, kojeg ćemo iz poštovanja osloviti s gospodine, bilo da je u braku ili nije. Stoga bi rodno egalitarno bilo da se izraz poštovanja izjednači, te da se sve žene iz poštovanja nazivaju gospođo, jednako kao što se svi muškarci, bez obzira na bračni status, iz poštovanja nazivaju gospodine", predlaže psihologinja Sekulić-Rebić.



Otkrivamo vam sedam svađa u kojima muškarac nikad nije izašao kao pobednik

Sve smo mi gospođe

Bez obzira na godine, vrstu posla kojeg obavljaju... žene u poslovnom svetu uvek se oslovljavaju s gospođo. Na taj način izlazimo is sfere privatnog i izbegavamo nesporazume", kaže Mirela Španjol Marković, direktorka komunkacijske kompanije za savetovanja iz područa retorike i komunikacije.

madame mademoiselle, frau senore senorite
makonda-tracker