ljubavni saveti

Osuđeno na propast: 5 loših navika kojima ćete sigurno uništiti vezu

0
Male sitnice iz svakodnevnog života mogu upućivati na to da je vaša veza ili brak osuđena na propast. Na sreću, većina se može sprečiti, ako su i partneri spremni na promene i kompromis.
foto: Profimedia
foto: Profimedia
1. Tračarite partnera "iza" njegovih leđa 


Žene češće pribegavaju ovoj navici nego muškarci, jer su okruženi osobama koje čine isto. Ako vaše prijateljice ogovaraju svoje muževe, verovatno ćete se osećati kao deo grupe kada se i vi uključite u tu priču", ističe psihoterapeutkinja Keri Kol iz Centra za veze iz Hjustona. 




2. Upoređujete partnera "s boljima" od njega

Čak i ako pravite mentalne beleške bez izgovaranja tih opažanja naglas, s vremenom ćete ovakvim ponašanjem uništiti vezu u kojoj se nalazite. Pokušajte da se setite da trava uvek izgleda zelenija iza ograde, i da nijedna osoba nije sposobna da zadovolji baš sve vaše potrebe", ističe dr Kol. 



Budite na oprezu: Ovih 10 stvari upozorava da se raskid bliži

3. Nikada se ne stavljate u "partnerove cipele"

Brakovi u kojima muškarci ne prihvataju mišljenja svojih supruga u velikoj su opasnosti od razvoda", tvrdi profesorka Dajana Gehart s državnog univerziteta Nortridž u Kaliforniji.




4. Ne možete da se kontrolišete

Studije su pokazale da se muškarci mogu brže ohladiti od svađe jer objektivno gledaju na situaciju, dok su žene sklonije analiziranju situacija kroz sopstvene osećaje zbog čega su sklonije vikanju u svađi", kaže prof. Gehart. 




Smešno, ali istinito: Ako svaki dan razgovarate o ovome, znači da ste u srećnoj vezi​​​​​​​

5. Glumite smirenost iako niste mirni 

Ovo su znakovi da je neko preplavljen emocijama, i da se sprema za svađu, ali istovremeno ne želi da stvara probleme partneru, pa se povlači", kaže terapeutkinja Sju Džonson. 

Kada se suzdržavate od reagovanja na pravilan način i ne delite svoje stvarne osećaje s partnerom, vi ga zapravo lažete. Na taj način sprečavate ga da vas razume ili ponudi bilo kakvu vrstu podrške kako bi zajednički rešili problem", zaključuje dr Džonson.

makonda-tracker