icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

kako je u vašem slučaju?

NOVAC (NI)JE VAŽAN: Smeta li muškarcu ako žena zarađuje više nego on? (ANKETA)

Podeli:

Nova istraživanja pokazala su da je finansijska situacija u vezama kompleksnija nego što se to mislilo

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

— Generacijama unazad, u mnogim kulturama, od muškarca se očekivalo da bude glava porodice, onaj koji će donositi novac u dom. Muškost je usko povezana sa ispunjavanjem tog očekivanja. Sad kad su suočeni sa promenom u kojoj žene zarađuju više, muškarci mogu da osete veći stres — rekla je Džoana Sirda, koja je istraživala ovaj fenomen.

 

Studija sprovedena na Univerzitetu Bat tvrdi da se kod muškaraca stres povećava kada žena pridonosi kućnom budžetu više od 40 posto.

 

novac
foto: Shutterstock

Analiziran je život više od šest hiljada heteroseksualnih parova, koji su duže od 15 godina u braku ili žive zajedno i podaci su doneseni na osnovu istraživanja prikupljenih informacija. Kada se u vezi nalazi finansijska neravnoteža, zaključak je da to može uticati na odluke koje ljudi donose na dnevnom nivou.


Istraživanje Univerziteta Bat je otkrilo i da je za muškarce stresno kada su jedini koji finansijski privređuju.

 

Muškarci su srećniji kada oba partnera finansijski pridonose kućnom budžetu, ali kada su oni ti koji izdržavaju porodicu. Savršena proporcija doprinosa je 60 odsto prema, otprilike, 40 odsto koje treba žena da donese.