ljubavni saveti

BUDITE EKSPERT ZA USPEŠNE VEZE: Ove četiri stavke će vas dovesti do pravog puta i srećnog ljubavnog života!

0

Često upadnemo u kololetičnu i ne budemo svesni svojih postupaka

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Veza je nešto što mnogi uzimaju zdravo za gotovo, kao i u svaki drugi međuljudski odnos i u nju je potrebno ulagati trud, najpre kada je reč o dužim vezama ili brakovima za koje se čini da su možda izgubili onu početnu čaroliju.

 

Moramo prihvatiti da je promena neizbežna, a najbolje što možemo učiniti jeste prigrliti promene sa znatiželjom umesto s otporom. Osim toga, važno je biti svestan toga da u svaku vezu sa sobom unosimo i stare rane, uzorke ponašanja i okidače koji mogu doći do izražaja u kontaktu s partnerom.

 

Pisholog Aleksandra Solomon objašnava kako biti onaj pravi za svog dragog.

 

1. Nemojte zanemariti brigu o sebi


Da bismo bili dobar partner, prvo se trebamo pobrinuti za sopstvene potrebe, sve od zdrave ishrane, preko brige o svom telu, pa do dovoljne količine sna.

Znam da sam bolja partnerka kada se brinem o sebi. Kada ne spavam dovoljno, kada ne vežbam i ne smejem se, osećam se iritirano. Kada osećam da sam pod velikim stresom, primećujem da brigu o porodici doživljavam kao breme, a ne kao blagoslov, kaže doktorka Solomon.

 

No osim za svoje temeljne potrebe, nužno je pobrinuti se i za stanje svog duha, a jedan od načina kako to možemo učiniti jeste raditi stvari koje volimo, družiti se s prijateljima, čitati knjige i slično.

 

Ne možemo sipati iz prazne šoljice, stoga se moramo pobrinuti da ispunimo svoje dane aktivnostima koje za nas imaju smisla, u kojima osećamo radost i vezu sa samima sobom.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

foto: Profimedia

2. Odredite vrijeme za dejt


Briga o sebi na prvom je mestu brige za vezu, no uspešna se veza neće dogoditi sama od sebe. U nju je potrebno ulagati itekako puno truda, a jedan od načina za to u pretrpanim rasporedima jeste i određivanje vremena za dejt. Dr. Solomon ističe da je to posebno važno u vezama u koje je uključena i roditeljska uloga.

 

Veoma je važno imati na umu da ste vas dvoje partneri, ljubavnici i prijatelji, a ne samo dvoje ljudi koje možda živi zajedno. Pokušajte naći barem pola sata dnevno jedno za drugo, imajući na umu porodične  i poslovne obaveze.

 

3. Upamtite: fizički dodir je važan


Sećate li se onog prvog perioda veze kada niste mogli skidati ruke jedno s drugog? Iako se intenzitet toga obično smanjuje s vremenom, fizički dodir i je važan za održavanje strasti i osećaja povezanosti u vezi. To ne uključuje samo intimne odnose nego i sitnice poput držanja za ruke, poljupca prie odlaska na posao, zagrljaja i slično.

 

Fizički dodir poručuje da ste deo istog tima. Pomaže održati privrženost usred burne svakodnevice. Važno je da parovi zaista i iskuse sve oblike fizičkog dodira, ne samo tokom polnog odnosa. Kako se ne bi uvek slala poruka da se partneri mogu slagati samo unutar spavaće sobe, preporučuje se fizički dodir i izvan tih zidova, poput poljupca i zagrljaja. To će smanjiti pritisak na oba partnera i stvoriti povezanost..

 

4. Pitajte, nemojte pretpostavljati


Često se kaže da je podrazumevanje nerazumevanje, a to posebno može doći do izražaja u partnerskim odnosima. Nemojte pretpostavljati šta vaš partner želi, pitajte ga. Ne možemo jedni drugima čitati misli, a upravo zbog toga pre ili kasnije u mnogim vezama dolazi do nesporazuma.

 

Kako kaže dr. Solomon, kada ne komuniciramo jasno o onome što želimo znati, povećava se mogućnost za nakupljanje besa, a time i svađa s partnerom tokom kojih će nam se činiti da je upravo ta jedna kap prelila čašu.

 

foto: Profimedia

 

 

makonda-tracker