LOŠI ODNOSI

NE MUČITE SE DALJE: Ako se i posle godinu dana veze svađate oko ovih ŠEST stvari, vreme je za RASKID

0

Sve ima svoje vreme i mesto, pa tako i pojedine rasprave

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Stručnjaci kažu da je potpuno normalno imati svađe već u prvih šest meseci veze, ali da te iste rasprave ne bi trebalo da "iskaču" nakon što proslavite prvu godišnjicu veze.

 

- Na početku veze, partneri moraju da postave granice, izraze svoje želje i uspostave pravila, vrednosti u svojoj vezi", kaže bračni i porodični terapeut Sabrina Boven. "Generalno govoreći, nesuglasice su deo svake veze i mogu da se dese bilo kada - kaže ona.

 

Stručnjak za veze Dejvid Benet smatra da su "svađe na početku veze česte jer parovi pokušavaju da se naviknu jedno na drugo i da uspostave neki balans kako bi funkcionisali".

 

- Ako se to dešava i nakon godinu dana veze, možda jednostavno niste u zdravoj vezi ili niste kompatibilni - upozorava ona, dodajući da obratite pažnju na ono oko čega se svađate.

 

Evo nekoliko svađa koje su OK na početku veze, ali baš i nisu ako ste već zajedno godinu dana ili duže.

 

 

U kom smeru ide veza

 

Kada ste kratko u vezi, nije baš strašno ako ne možete da se usaglasite u vezi sa tim kakvu budućnost želite. Na početku veze ne morate ni da znate taj odgovor. Ali, što ste duže u vezi, pitanje "u kom smeru ide veza" dobija sve ozbiljniji ton.

 

- Ako i dalje ne možete da se usaglasite oko budućnosti veze nakon godinu dana, možda bi trebalo da se zabrinete u kom smeru idete. Ovo je ključna stvar oko koje bi trebalo da se usaglasite nakon godinu dana veze - kaže Benet.

 

Ukoliko nakon godinu dana ne znate kuda vodi vaša veza, možda bi trebalo otvoreno da porazgovarate o tome – bolje pre nego kasnije.

 

 

Koliko vam treba vremena za sebe

 

Partneri ne moraju da imaju iste potrebe, ali ako ste već godinu dana zajedno, trebalo bi da znate kakve su partnerove potrebe i da možete da mu ih ispunite, a važi i obrnuto, naravno.

 

Na početku veze, recimo, možda ne znate koliko je partneru potrebno vremena da provodi sam, koliko vremena želi da provodi sa društvom...

 

- Obično do godinu dana veze partneri već kome koliko treba ličnog prostora. Ako vam se posle godinu dana čini da partner previše zahteva ili želi da budete zajedno neprestano, a vama to smeta, moguće je da jednostavno niste kompatibilni po ovom pitanju - ističe Benet.

 

Ako imate ovaj problem, definitivno bi trebalo o tome da razgovarate i pokušate da nađete kompromisno rešenje.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

makonda-tracker