SREĆA I LJUBAV SU UVEK MOGUĆI

KAKO DA PONOVO VOLITE NAKON RAZVODA: Da li će DRUGI BRAK biti uspešniji od PRVOG?

1

Drugi brak je trijumf nade nad iskustvom - evo kako da ponovo volite i živite srećno posle razvoda!

foto: Profimedia

I živeli su srećno do sledećeg braka - ovako se ne završava nijedna bajka. Ali, moderne bi možda trebalo. Jer, razvod je od tabua postao činjenica. U Srbiji se svaki četvrti brak završi razvodom, u svetu svaki treći, pa i 40 odsto. Ali to je samo privremena tačka, zarez, takoreći, jer mnogi nakon kraha jedne zajednice uplove u drugu, nadaju se - sigurniju bračnu luku.

 

 

Drugi brak je upravo to, trijumf nade nad iskustvom, govorio je Oskar Vajld.

 

Prvo dete i druga žena vole se najviše, kaže narodna izreka koju naročito citiraju "prozvani". A šta kaže statistika? Da li je ona na strani onih koji u brak veruju uprkos jednom krahu? Ne baš. Drugi brak ima još više šanse da se završi razvodom nego prvi. U Americi, stopa razvoda drugog braka je između 67 i 80 odsto. Kod nas, ipak, nije tako. U Republičkom zavodu za statistiku kažu da se svaki četvrti drugi brak završi razvodom, što je ista stopa (ne)uspeha kao kod prvog.

 

foto: profimedia

Statistika na stranu, drugi brak svakako ima otežavajuće okolnosti. Kad se prvi put zavetujemo na večnu ljubav, krećemo od nule. Polazna osnova za drugi brak znatno je teža, u njega često ulazimo opterećeni finansijskim problemima, dugovima, a neretko i sa potomstvom iz prethodne zajednice. Uprkos svim ovim poteškoćama, drugi brak ima veću šansu da opstane, tvrdi lekar i psihoterapeut dr Katarina Đorđević.

 

Sagovornica "Života plus" objašnjava da u prvi brak ljudi ulaze sa romantičnim mitom o ljubavi.

 

Ako pogledate romantične ljubavi kroz književnost, nijedna priča nema nastavak nakon "Živeli su srećno do kraja života". Romantični mit o ljubavi ne podržava dugotrajnu intimnost i toleranciju. Pravi život tek tu započinje, kad se susretnu različita očekivanja, želje, pa i razočaranja. Prevazilaženje krize u braku može biti zapravo pravi početak braka u kom supružnici zajedno rastu i grade odnos - kaže Đorđevićeva.

 

Stručnjaci upozoravaju da je jedan od razloga zašto drugi brak "puca" - brzina. U strahu od samoće, mnogi prebrzo ulaze u novu zajednicu, a da nisu osvestili greške iz prethodne, niti shvatili šta im je u odnosu zaista potrebno. Naša sagovornica upozorava da "uskakanje" u novi brak bez jasne ideje šta osoba želi od sebe i druge strane, može da bude pogubno.

 

Nastavak na sledećoj strani. 

makonda-tracker