icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

da li ste znali?

PSIHOLOG OTKRIVA DA MUŠKO-ŽENSKA PRIJATELJSTVA NE POSTOJE: Studija je dokazala da smo sve vreme bili u zabludi!

Podeli:

Antonija Abej sa Univerziteta Vejn Stejt, socijalni psiholog specijalizovan za odnose je dala svoj sud nakon istraživanja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U jednoj američkoj studiji muškarci i žene su zamoljeni da nakon kratke konverzacije daju procenu koliko su se dopali suprotnom polu, te da kažu koliko se njima dopala druga strana. Na kraju se ispostavilo da su u najvećem broju slučajeva muškarci precenili to koliko su privukli žene, dok su žene potcenile svoj uticaj na muškarce.

 

Kod ljudi koji sebe ocenjuju kao vrlo poželjene takođe postoji veća verovatnoća da će preceniti polni interes drugih za sebe. Možda ih samopouzdanje ili vera u sopstveni izgled dovode do toga da praktično rizikiju i misle da su privlačniji nego što zaista jesu, pa dolazi do situacije da su odbijeni češće nego ostali.

 

"Jednom kada nešto očekujemo, skloni smo tome da to i vidimo", objašnjava Antonija Abej sa Univerziteta Vejn Stejt, socijalni psiholog specijalizovan za odnose.

 

"Ako mislite da da vas neko privlači seksualno, više ste fokusirani na to. Kada se osoba nagne prema vama ili se smeje, ili bilo šta slično - vi to tumačite kao ohrabrujući znak. Možda neće primetiti kada se druga osoba povlači", dodaje ona.

 

U narednoj fazi gore pomenutog eksperimenta, istraživači su zamolili druge ljude da gledaju kako se razgovor odvija, nakon čega je trebalo da procene koliko je svaka strana privukla onu drugu. Muški posmatrači su bili složni sa muškarcem u paru - mislili su da je više zainteresovao ženu nego što je ona sama to kasnije priznala. Isto se ponovila i u slučaju dama - ženski posmatrači su mislili da su muškarci manje privučeni ženama nego što su u stvari bili.

 

"Kontekst je zaista važan u interakciji. Muškarci možda traže znakove privlačnosti više nego žene jer im tradicionala rodna uloga nalaže da su oni ti koji preuzimaju inicijativu. To zvuči staromodno u 2019. godini, ali bilo je puno studija o sastancima danas i bilo je zaista mnogo tradicionalnih stavova oko toga ko zove na dejt, ko plaća piće i slično... Žene se i dalje suzdržavaju, a muškarci osećaju teret da preuzmu vođstvo", naglašava Abej.

 

Nastavak na sledećoj strani!

Inicijalizacija u toku...