icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Saveti vrhunskih #OI sportista

Postanite izuzetni: 6 super mentalnih trikova za uspeh

Podeli:

Mnogi olimpijci će vam reći da je uspeh proizvod njihovog načina razmišljanja i sposobnosti da se ne plaše protivnika i da ne pokleknu pod pritiskom. Svi imaju različite strategije...
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Meditacija – Novak Đoković

 

Da bi bio fokusiran na pobedu i izbegavanje grešaka, Novak Đoković u slobodno vreme – meditira.

To nije meditacija sa namerom da se pobegne od problema, već vizualizacija, objašnjava", Novak Đoković za "Njujork tajms" i dodaje:

Mislim da je vizualizacija veliki deo života svakoga od nas, ne samo sportista, i jako verujem u nju. Verujem da postoji zakon privlačnosti – događaju ti se one stvari koje proizvodiš u mislima. Život funkcioniše na takav način."


Ivana Španović – nevidljivi protivnik

 

Zamislite – čitav skok, uključujući i zalet traje šest sekundi. Dakle, za samo šest sekundi Ivana treba da pokaže godine i godine svog rada.


Dok traje trening Ivane Španović, stiče se utisak da ima nekog nevidljivog protivnika pred sobom. Kao da je to borba protiv neke sile, izazova ili osobe.

Uglavnom se borim protiv sebe. Trudim se da probudim u sebi neki momenat koji može da me odvede tamo gde nisam bila", objašnjava Španovićeva u jednom intervjuu za RTS i dodaje: 'Ako odlaziš na trening potpuno ravnodušan, došao si samo da odradiš, trening će zasigurno biti loš."

Osim toga, i Ivana meditira kako bi se opustila i bila psihički spremna za svaki sledeći izazov.

 

Mali i praktičan antistres program: Ove vežbe možete raditi i na poslu

 

Majkl Felps vizuelizuje plan za svaki scenario

 

Najuspešniji olimpijac svih vremena, Amerikanac Majkl Felps, uvećao je svoju kolekciju olimpijskih medalja za dva zlatna odličja. Felps je pobedama na 200 metara leptir i u štafeti četiri puta 200 slobodno povećao svoj rekord po broju osvojenih medalja na 25, od kojih je čak 21 zlatna. I tu, možda, nije kraj...

 

Felps i njegov dugogodišnji trener Bob Bouman pričali su za "Vašington post" kako izgleda njegova mentalna priprema:

On će tačno osmisliti savršenu trku. I videće je kao da sedi na tribinama, ali i kao da je u vodi", rekao je Bouman i dodao: "A onda će ići kroz scenarije: Šta ako stvari ne krenu kako je planirao?"

Bouman dalje objašnjava kako je Felps "programiran", tako da kada naiđe stresna situacija, on može da izabere jedno od rešenja – plan B, plan C...

 

Deril Homer (golman) bodri samog sebe

 

Homer ima 26 godina, golman je i već je učestvovao na Olimpijskim igrama 2012. godine. Za "Sport ilustrejted" je rekao:

Koristim vreme pre meča da ubedim sebe da sam najbolji i najveći. Slušam neke video-snimke Majka Tajsona koji mi podižu energiju i trudim se da se zabavljam, i da se pripremim što bolje za turnir", kaže Homer.

Geret Veber-Gejl (plivač) ne razmišlja da će izgubiti

 

Plivač koji ima 31 godinu do sada je osvojio dve zlatne olimpijske medalje.

Kao prvo, nikada ne razmišljam o gubitku. Ako razmišljaš da ćeš izgubiti, vrlo je verovatno da ćeš spakovati stvari i otići ranije (sa takmičenja).

 

Drugo, ne razmišljam posebno ni o pobedi. Uzdam se u pripremu, znam koliko sam sebe dao..."

foto: Petar Đorđević

Verujem u svoje telo, u trening, u svog trenera i u svoju mentalnu pripremljenost. Fokusiram se na svoju trku jer znam da ako to ne uradim, neću biti u poziciji da budem dovoljno dobar."

Alison Feliks (atletičarka) isključuje se iz okoline

 

Ova američka atletičarka, posebno uspešna u sprinterskim disciplinama, rekla je za "Sports ilustrejted":

Veoma sam fokusirana na svoje trke. Videću sve bliceve i foto-aparate, ali ću biti nesvesna svega toga.

 

Ne čujem nikakvu buku. Potpuno sam usmerena na ono što moram da uradim."

Inicijalizacija u toku...