zaštita

VIRUSI VREBAJU NA SVAKOM KORAKU: Otkrivene štetne aplikacije koje su krale bankovne podatke korisnika

0

Otkriven je veći broj Android aplikacija u kojima se nalazi opasni virus koji hakerima omogućava pljačku bankovnih podataka korisnika.

foto: Profimedia

Otkriven je veći broj Android aplikacija u kojima se nalazi opasni virus koji hakerima omogućava pljačku bankovnih podataka korisnika.

 

Radi se o 29 naočigled bezazlenih aplikacija koje su nudile upravljanje baterijom, horoskop ili pak optimizaciju i čišćenje nepotrebnih podataka mobilnog telefona, ali su u pozadini bile zaražene trojancem koji je daljinski omogućio hakerima da šalju i primaju poruke na zaraženi uređaj. Na taj su način mogli su da dođu i do bezbednosnih protokola koji su čuvali bankovne podatke.

 

Kada je bezbednosna kompanija ESET otkrila opasne aplikacije, obavestili su Gugl koji ih je uklonio iz svoje prodavnice Gugl plej na kojoj mogle da se preuzmu. Međutim, otprilike 30.000 ljudi je instaliralo te aplikacije.

 


"Za razliku od sve češćih aplikacija koje su dizajnirane kako bi oponašale finansijske institucije i prikazivale lažne ekrane za prijavu, ove spadaju u kategoriju sofisticiranog bankarskog malvera s kompleksnim funkcionalnostima i fokusom na skrivenost", naveli su iz kompanije.

 

Dodaju kako veruju da iza ovih aplikacija stoji jedan napadač ili jedna grupa. One mogu da presreću pozive ili poruke koje se koriste za autorizaciju u dva stepena, mogu skinuti i instalirati druge aplikacije.

 

foto: Promo

Jednom kad se pokrenu, mogu prikazati grešku navodeći da su uklonjene zbog nekompatibilnost s vašim uređajem i potom se sakriju od vašeg pogleda. Moguće je da se i dalje ponašaju kao aplikacija kakvom se predstavljaju, poput horoskopa.

 

Ipak, glavna funkcionalnost je paket podataka koji koristi da bi oponašala bankovnu aplikaciju i došla do korisničkih podataka, a onda i do vašeg novca, upozoravaju stručnjaci.


Najjednostavnija zaštita je deinstalacija zaraženih aplikacija. Spisak zaraženih aplikacija može se videti ovde.

 

Kako biste se zaštitili, na prodavnici Gugl plej pratite broj skidanja aplikacije, njihove ocene i sadržaj recenzija. Pazite na dozvole koje traži aplikacija i koristite najnoviji softver i antivirusnu zaštitu. Na Androidu svakako treba izbegavati preuzimanje aplikacija iz drugih izvora.

 

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

foto: Promo

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocodedaplikacije su kriptovani “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke.

 

Praktično, svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

 

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

 

makonda-tracker