icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

špijunaža

NOVI SKANDAL DRMA EPL: Još 2 aplikacije iz njihove prodavnice uhvaćene u KRAĐI PODATAKA

Za nekoliko aplikacija u Mac App Store-u se veruje da prikupljaju i učitavaju korisničke podatke, uključujući i njihovu istoriju pretrage.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Aplikacije, kao što su Dr. Unarchiver i Dr. Cleaner, koje distribuira developer Trend Micro, navodno prikupljaju i na svoje servere ubacuju korisnikov istorijat pretrage. Aplikacije takođe prikupljaju informacije o drugim aplikacijama koje su instalirane na sistemu.

Aplikacije od korisnika traže pristup njihovom početnom direktorijumu za funkcije kao što je skeniranje virusa ili čišćenje keša (cache). Posle pokretanja aplikacije, one prikupljaju informacije o istoriji pretrage, kreiraju zip fajl i uploaduju ga.

 

Epl zvanično zabranjuje aplikacijama da prikupljaju ovu vrstu podataka bez saglasnosti korisnika. Dr. Unarchiver i Dr. Cleaner su uklonjeni sa Mac App Store-a u nedelju, a u tom trenutku Dr. Unarchiver je bio 12. najpopularnija besplatna aplikacija na Mac App Store-u u SAD.

Prošle nedelje, otkriveno je da apliakcija Adware Doctor takođe prikuplja korisničke podatke bez njihove saglasnosti i zatim ih šalje serverima u Kini. Epl je i ovu aplikaciju izbacio iz App Store-a.

 

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

 

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.