otkrivamo

GLAVNI NEPRIJATELJI VAŠEG USPEHA: 5 uverenja koja će vam upropastiti karijeru

0

Ako se pronalazite u ovom tekstu, vreme je za velike promene! 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Većini je već uveliko poznat citat Henrija Forda koji glasi: ,,U pravu su i ona osoba koja veruje da može, ali i ona koje veruje da ne može." U nastavku pročitajte pet uverenja koja vam zapravo samo odmažu i ubeđuju vas da nešto ne možete (a možete!), piše Cosmopolitan.rs. 

 

1. Savršenstvo = uspeh

 

Kaže se ,,ljudski je grešiti”. Nema potrebe da se bojite greške i da iz straha od pogrešnog postupka (koji sebi zapravo predstavljate kao težnju savršenstvu) ne činite smele korake u svojoj karijeri. Povrh svega, kada je savršenstvo vaš cilj, često umete da budete uznemireni ako nešto nije pod konac i na kraju potrošite svoje vreme na nerviranje zbog onoga što vam nije uspelo, umesto da uživate u onome što jeste uradili.

 

2. Moja sudbina je predodređena

 

Vaša sudbina je u vašim rukama, a tražiti krivca za vaš neuspeh i govoriti da su stvari van vaše kontrole nije ništa drugo do izbegavanje odgovornosti. Ponekad će vam život dodeliti teške karte, a drugi put ćete imati dobitnu kombinaciju. Vaša spremnost da odigrate one karte koje u tom trenu imate zapravo određuje vaš krajnji uspeh ili neuspeh. Ništa drugo.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

foto: Profimedia

 

3. Ja uvek ili nikad ne radim to

 

U životu ne postoji ni jedna jedina stvar koju uvek ili nikad ne radite. Da, možete nešto uraditi puno puta, ili pak shvatiti da nešto niste dovoljno puta učinili, ali uokviravanje ponašanja u pogledu "uvek" ili "nikad" oblik je samosažaljenja. Zašto? Jer čini da verujete da nemate kontrolu nad sobom i da se to nećete promeniti. Ne podležite tome.

 

4. Potrebna mi je dozvola drugih

 

Jedna stvar je sigurna: nikada niste ni loši, a bogami ni dobri, koliko drugi kažu. Njihovo poimanje vas upravo je to - njihov doživljaj vas, obojen isključivo njihovim dobrim ili lošim životnim iskustvima. Naravno, nemoguće je isključiti reakcije na ono što drugi misle, ali zato bi uvek trebalo imati na umu da isključivo vi određujete svoja merila vrednosti, kao i da sami sebi dajete dozvolu za uspeh.

 

5. Moja prošlost = moja budućnost

 

Ponavljani neuspesi itekako mogu da naruše vaše samopouzdanje i otežaju verovanje da ćete u budućnosti postići bolji ishod. To je razumljivo. Ali, kad bolje pogledate, većinom vremena ovi takozvani neuspesi zapravo su rezultat rizika odnosno pokušaja da postignete nešto što najverovatnije nije bilo lako ili nešto što do tada niste radili. Bilo šta vredno u životu zahteva da napustite zonu komfora i probate nešto novo, a to je ono što ste vi radili. Kada ovako posmatrate svoje prošle neuspehe videćete da su oni zapravo smernica kako da lakše stignete do budućnosti koju želite, a ne prepreka.

 

Priredila: Jelena Višnjić

makonda-tracker