icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

tehnologija

PAMETNI TROJANAC NOVA OPASNOST: Kada napadne računar, sam bira šta će mu sve uraditi!

Baš kad smo pomislili da smo sigurni od različitih rensomver napada (jer podaci pokazuju da su oni sve ređi), stručnjaci za bezbednost upozoravaju na "pametnog" trojanca.

Zaštitite svoje uređaje
Zaštitite svoje uređajefoto: Profimedia

Trojanac Raki stručnjacima je poznat već godinama, ali svako malo pojavi neka njegova nova verzija. Ova poslednja ga pretvara u "pametnog" trojanca jer na osnovu podataka koje prikupi iz sistema "odlučuje" hoće li šiftrovati datoteke i tražiti otkupninu ili će da koristiti zaraženi računae za rudarenje kriptovaluta.

 

Trojanac je prvo nađen u Rusiji, ali se brzo širi svetom putem zaraženih mejlova koji najčešće završe u neželjenoj pošti. Te poruke u sebi sadrže Word dokument u atačementu koji u sebi ima PDF datoteku. Otvaranjem dokumenta pokreće se zlonamerni program koji na računar žrtve skida malver, a žrtvi prikazuje poruku o grešci.

 

Malver se potom žrtvi prikazuje kao program kompanije Adobe, a istovremeno šalje mejl napadačima sa podacima o zaraženom kompjuteru, njegovoj IP adresi i načinu na koji je došao do nove žrtve.

 

Takođe proverava i koji je antivirusni program instaliran na računar i ako takav program ne postoji na računalu, može deaktivirati Windows Defender.

 

Stručnjaci savetuju da korisnici budu oprezni prilikom otvaranja pošte i atačmenta i da obavezno imaju instaliran antivirusni program na svom računaru i redovno rade ažuriranje sistema.

 

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija.

 

Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

 

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.