SJAJNO

Deset godina podrške mladim programerima: Telekom Srbija pokrenuo jubilarni mts app konkurs 10.0

0

Pobednici mts app konkursa

foto: Promo
foto: Promo

Telekom Srbija pokrenuo je novi ciklus mts app konkursa koji već deceniju unazad predstavlja izazov za talentovane srednjoškolce i motiviše ih da rade na programiranju aplikacija za mobilne uređaje. Broj škola koje učestvuju u konkursu iz godine u godinu raste, pa u novom ciklusu pravo učešća imaju đaci iz specijalizovanih odeljenja za talente na polju matematike, informatike i računarstva iz 51 srednje škole u Srbiji.

 

Učešćem u mts app konkursu učenici dobijaju priliku da osmisle korisnu i upotrebljivu aplikaciju u Android™-u ili iOS-u, da je programiraju i predstave kao jedinstven proizvod na tržištu. Ukoliko aplikacija nosi društveno odgovornu poruku, na određeni način unapređuje upotrebu mobilnih telefona i komunikacije ili doprinosi prevazilaženju situacija nastalih usled epidemija kao što je epidemija izazvana virusom korona, to joj daje dodatnu vrednost. Izazov postaje još veći ako se zna da pet najuspešnijih timova u Srbiji, pored vrednih nagrada, dobija priliku da učestvuje u Regionalnom app izazovu i da se takmiči sa najboljim timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, jer se konkurs po istom principu odvija i u tim zemljama, u organizaciji m:tel BiH i m:tel Crna Gora. Pobednike Regionalnog app izazova očekuje glavna nagrada i specijalna nagrada u kategoriji za inovativnost.

 

Pored takmičarskog dela, neprocenjiva vrednost ovog konkursa je u tome što su đaci u prilici da se upoznaju, druže i razmene iskustva sa vršnjacima. Kako bi i u aktuelnoj situaciji bile zadržane sve prednosti konkursa, ove godine će aktivnosti biti prenete u on-line formu i prilagođene zdravstvenoj situaciji. Učenici bi trebalo da do 20. novembra sastave svoj tim i prijave aplikaciju koju do 25. januara 2021. treba da završe i predaju na konkurs.

 

foto: Promo

Telekom Srbija je 2011. pokrenuo mts app konkurs u nastojanju da podstakne talentovane srednjoškolce da razvijaju svoje znanje na polju programiranja, kao i preduzetnički i timski duh. O uspehu konkursa govore i podaci da je do sada 153 tima prezentovalo 160 aplikacija. Konkurs je uvršten u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe, a podržava ga i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. mts app konkurs jedan je od vodećih projekata u krovnom programu „Pokrećemo pokretače“ kojim Telekom Srbija osnažuje i podržava institucije i pojedince, pokretače pozitivnih promena u svojoj zajednici.

 

foto: Promo

U 10. ciklusu mts app konkursa učestvuju učenici specijalizovanih odeljenja za matematiku, informatiku i računarstvo Matematičke gimnazije, Beograd, Gimnazije "Dušan Vasiljev", Kikinda, Gimnazije „Boljai“, Senta, Zrenjaninske gimnazije, Gimnazije „Svetozar Marković“, Subotica, Gimnazije „Veljko Petrović“, Sombor, Mitrovačke gimnazije, Sremska Mitrovica, Gimnazije Mladenovac, Gimnazije „Patrijarh Pavle“, Beograd, Gimnazije „Sveti Sava“, Beograd, Zemunske gimnazije, Šeste beogradske gimnazije, Dvanaeste beogradske gimnazije, Gimnazije „Miloš Savković“, Aranđelovac, Prve kragujevačke gimnazije, Druge kragujevačke gimnazije, Gimnazije „Svetozar Marković“, Jagodina, Gimnazije Paraćin, Gimnazije Smederevo, Gimnazije „Sveti Sava“, Požega, Prijepoljske gimnazije, Užičke gimnazije, Gimnazije „Vuk Karadžić“, Loznica, Šabačke gimnazije, Gimnazije Kruševac, Gimnazije Ivanjica, Gimnazije Kraljevo, Gimnazije Novi Pazar, Gimnazije Zaječar, Gimnazije Leskovac, Gimnazije „Bora Stanković“, Vranje, Gimnazije Pirot, Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad, Gimnazije „Bora Stanković“, Niš, Gimnazije „Svetozar Marković“, Niš, Valjevske gimnazije, Prve beogradske gimnazije, Računarske gimnazije, Beograd, Treće beogradske gimnazije, Devete gimnazije „Mihajlo Petrović Alas“, Beograd, Palanačke gimnazije iz Smederevske Palanke, Srednje škole u Brusu, Gimnazije Raška, Gimnazije „Uroš Predić“, Pančevo, Gimnazije „9. maj“, Niš, Gimnazije „Vuk Karadžić“ u Trsteniku, Srednje škole „Mladost“ u Petrovcu na Mlavi, kao i gimnazija u Požarevcu, Prokuplju, Ćupriji i Čačku.

 

 

makonda-tracker