POČELE TUŽBE

AMERIKANAC TUŽIO KONFID: I Donald Tramp koristi nebezbednu komunikaciju! (VIDEO)

0
Amerikanac iz Mičigena tužio je Konfid (Confide), aplikaciju za bezbedne poruke koju koristi osoblje Trampove Bele kuće, zato što na desktopu nije ni izbliza toliko sigurna kao na mobilnom telefonu.
foto: Youtube/printscreen
foto: Youtube/printscreen

Naime, na mobilnom telefonu ova aplikacija stvarno ne dozvoljava skrinšotove, ali Džeremi Oman u tužbi, koju je podneo saveznom sudu u Njujorku, kaže da u operativnom sistemu Vindouz (Windows) dozvoljava. Takođe, u operativnom sistemu Mek OS (Mac OS) i Vindouzu aplikacija dozvoljava da se pročita cela poruka odjednom, a ne red po red, kao na mobilnom telefonu. Ove dve platforme za desktop takođe nemaju glavnu stvar - notifikaciju o skrinšotu.

 

"Pošto ne obezbeđuje obećanu zaštitu, Konfid ne samo da ne uspeva da obezbedi poverljivost poruka poslatih ili primljenih na desktop kompjutera, nego ni cele korisnikove baze", napisao je Oman u žalbi. "I dok korisnik može da upotrebi ovu aplikaciju za iOS, gde efikasno blokira skrinšotove, takođe može da pošalje poruku drugome pročitavši poruku na aplikaciji za Vindouz, pomoću koje može da čuva skrinšotove kako mu je volja i da ih upotrebi kasnije", dodaje se u tužbi.

foto: Youtube Printscreen

Oman takođe navodi da ne bi plaćao 7 dolara mesečno za premijum servis da je znao da aplikacija ima ove falinke.

Džon Brod, suosnivač Konfida, prvo je novinarima odgovorio da nema komentar na ovo, a zatim je poslao saopštenje da je kompanija primila tu žalbu i razmatra je.

"Ne iznenađuje nas to što su optužbe iznete u žalbi neosnovane i neutemeljene. Rado ćemo odgovoriti na tu neozbiljnu tužbu i gledati kako je sud glat odbacuje", dodao je on.

foto: Youtube Printscreen

 

Otkako je pre nekoliko meseci izašla među postojeće renomirane aplikacije kao što su Signal, VatsAp (WhatsApp, Vikr (Wickr) i druge, Konfid je izazvao skepsu među stručnjacima za bezbednost, kao što je Džonatan Zđijarski. Između ostalog, on ukazuje na to da aplikacije Signal i VatsAp svoje korisnike obaveštavaju kad se promeni pablik ki (public key), a Konfid to ne radi. Razmena tih ključeva uvek se smatra dobrom rutinom u svim enkripcijama, dodaje on.

(Arstehnica)

 

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

 

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

 

makonda-tracker