da li ste znali?

Da li znate po čemu je Nestlé fabrika u Surčinu prva u Srbiji?

0

Zagađenje životne sredine i zajednice u kojoj posluju, mnogima je postalo je deo svakodnevnice – sve dok posao funkcioniše kako bi trebalo, ne postoji velika briga za posledice koje ponekad i nesvesno ostavljaju za sobom. To nije slučaj sa kompanijom Nestlé.

foto: promo
foto: promo

Pre 9 godina, najveći svetski proizvođač hrane i pića, počeo je svoju proizvodnju u fabrici u Surčinu, koja je pored one u Sofiji, jedina u regionu. Od tada, mnogo je uloženo kako bi se dostigli i održali čuveni Nestlé standardi, koji su uz neosporan kvalitet proizvoda, i doveli do toga da je kompanija lider na globalnom nivou.

 

Nestlé fabrika u Surčinu postala je 2019. godine prva u Srbiji koja je postigla Zero Waste to Landfill cilj, što znači da nijedan gram otpada iz fabrike ne završava na deponijama, već se reciklira ili koristi za druge potrebe.

 

Kako bismo vam približili zavidno poslovanje i uštedu koju Nestlé pravi, objasnićemo vam kroz sledeće brojke – kompanija je investirala 30.000 evra u LED osvetljenje, i na taj način umanjila potrošnju električne energije za čak 20 odsto. Smanjenjem dimenzija ambalažnog materijala, smanjena je potrošnja papira za čak 50 tona na godišnjem nivou, a samim tim i negativna emisija ugljen dioksida za 56 tona. Lokalno najveća investicija je 1,2 miliona evra i odnosi se na savremeni tretman prečišćavanja otpadnih voda, što je omogućilo smanjenje potrošnje vode za 50.000 metara kubnih godišnje, što je jednako zapremini 20 olimpijskih bazena. Separacijom na samom izvoru odstrani se čak 80 odsto komunalnog otpada u posebno izdvojene reciklažne kante, koji se nakon reciklaže ne odbacuju već koriste u druge svrhe. Srpska javnost imala je priliku da se upozna sa infrastrukturom i načinom rada fabrike u Surčinu prilikom ekološke online ture, kada je Nestlé otvorio svoja vrata predstavnicima medija, partnerima i državnim institucijama.

 

Osim preduzimanja koraka ka postizanju održive proizvodnje i zaštite životne sredine, Nestlé posvećeno radi i na širenju svesti o važnosti ove teme, pa je tako nedavno sprovedena i prva ekološka onlajn edukacija mladih #NestleČuvaPrirodu u okviru koje su mladi ispunjavali dnevne izazove u uštedi vode, struje i korišćenja ekološke ambalaže umesto plastike.

 

nestle
foto: promo

 

„Kroz svoje delovanje, Nestlé je pokazao odgovoran pristup i ovog puta. Nastavićemo sa inovacijama i održivim poslovanjem, jer samo uz odgovoran pristup možemo da postignemo boljitak u očuvanju životne sredine“, izjavila je direktorka Nestlé fabrike u Surčinu, Tanja Žigić.

 

Svaki lider bi svojim primerom i dobrom praksom trebalo da bude podsticaj i drugima. Svojim održivim poslovanjem, Nestlé je nastavio da pokazuje na koji način bi trebalo pristupati misiji poboljšanja kvaliteta života i izdradnji bolje i zdravije budućnosti u zajednici u kojoj posluje.

makonda-tracker