pažnja

"USAMLJENOST MOŽE DA PROMENI POGLED NA MEĐULJUDSKE ODNOSE": Stručnjaci ukazuju na koje načine da ostanete produktivni

0

U ovim danima treba uložiti više napora u planiranje društvenih kontakata.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Rad od kuće više nije novost. Sad kada je prošlo više od mesec dana od kada smo posao preselili u svoje kućne kancelarije, počinju da se osećaju posledice ovakvog načina rada.

 

Usamljenost na radnom mestu može biti problem čak i kad radimo u kancelariji, a iznenadni prelaz na rad od kuće može da poveća taj rizik.

 

“Ako ste dugo radili s ljudima i imate takvu vrstu veza, susrećete se s ljudima licem u lice i navikli ste se na takvo radno okruženje i sada odjednom radite na daljinu s vrlo malo kontakata – to stvarno stvara ogromni problem. To je poput boravka na ostrvu”, kaže Ben Fening, autor knjiga o odnosu prema radu.

 

Čak i kad radite iz svog doma, pored bračnog partnera i dece koja trče, još postoji mogućnost da se osećate usamljeno. Istraživanja pokazuju da osećaj usamljenosti na poslu utiče na produktivnost i možete da postati manje produktivni i zbog toga vaše kolege teže dolaze do vas i prestaju sa vama da sarađuju.

 

“Što ste usamljeniji to ćete lošije raditi. Vaša predanost poslodavcu postaje manje učinkovita. Usamljenost može da ima putanju silazne spirale. Uz usamljenost počinjete u socijalnom smislu preterano da reagujete i počinjete da gubite svoje društvene veštine. Ponašate se na način koji vas gura sve više u usamljenost”, kaže Sigal Barsade, profesorka menadžmenta.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker