MISLITE NA SEBE

POSAO OD KUĆE VAM MOŽE DONETI ZDRAVSTVENE TEGOBE: Evo kako da rešite probleme za vratom, kičmom i grčevima!

0

Već mesec dana smo prinuđeni da budemo u zatvorenom prostoru i većina nas više od 7 sati provede u nepravilnom položaju tela

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

S ciljem sprečavanja širenja bolesti Covid-19 mnogi zaposleni koji to mogu, sada rade od kuće. Ovakav način rada ima svojih prednosti, ali u većini slučajeva uslovi kod kuće nisu bolji kada je u pitanju naš položaj tela.

 

Zbog sedenja za neprilagođenim stolom, bez dobre potpore za kičmu već primećujete neke bolove u telu, a ako još i ne primećujete fizički stres koje telo trpi zbog nepravilnog držanja, predugog sedenja, istezanja zgloba i korišćenja laptopa, posledice ćete definitivno osetiti kasnije.

 

Ako vam rad postaje sve teži zbog bola koji vam izaziva gledanje u laptop, možda je vreme da obratite pažnju na signale koje vam šalje telo.

 

“Kad počnemo da osećamo bol, možda smo već malo predugo čekali”, kaže za Huff post Alan Hedže, vođa istraživačkog tima za ljudske resurse i ergonomiju Univerziteta Kornel.

 

“Držanje tela u neutralnom, opuštenom položaju tokom rada ključno je za izbegavanje bola. Ako rad od kuća ne prilagodite anatomiji, ubrzaćete nastanak problema s mišićno-koštanim sistemom”, kaže Hedž i dodaje da se zbog rada u nepravilnom položaju mogu javiti problemi s vratom, ramenima, leđima, zglobovima ruku ili nogu, prenosi Tportal.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker