icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

"Rečenice/Sub My Title"

Poznati na otvaranju izložbe vizuelne umetnice Vere Vuksanović

Mlada vizuelna umetnica iz Beograda, Vera Vuksanović, predstavila se beogradskoj umetničkoj publici na prvoj samostalnoj izložbi “Rečenice/Sub my Title” u Galeriji Štab.

Podeli:

  • 80
1 / 26 Foto: Promo


Tom prilikom veliki broj ljubitelja umetnosti došao je da se upozna sa radom Vuksanovićeve, a među zvanicama su viđeni modni kreatori Darko Kostić, Marko Mitanovski i Saša Milojković, Natalija Mićunović, umetnica Marta Jovanović, slikarka Biljana Cincarević, rukometaš Ognjen Kajganić, šminker Dragan Vurdelja, manekenka Tamara Paunović, glumica Jelisaveta Orašanin, osnivač Fondacije Divac Ana Divac, operska pevačica Nevena Pavlović, dizajnerka Jovana Petković, blogerka Anastasija Đurić, tviteraš Ničim Izazvan, dizajner nakita Srđan Matijašević, fotograf Nikola Marinković mnogi drugi.

Vuksanovićeva je diplomirala fotografiju na Fakultetu za digitalne umetnosti i nove medije u Beogradu, a stvarajući sopstvenu umetnost prevazilazi okvire koristeći različite komunikološke kanale, kroz ekstenziju umetničkog dojma, došavši do ideje da direktno razgovara sa publikom. Nije se odrekla fotografije, koje je pored radova od neona predstavila na izložbi. Fotografije su urađene analogno sa filma i na njima su montirani titlovi, pa su delovale kao scene iz filma.

Brendirajući prostore, koncepte i percepte, na Mikser festivalu i drugm brojnim manifestacijama, shvatila je da je došao trenutak da se samostalno predstavi. Sakupljala je, beležila, posmatrala različite rečenice, shvatila da su one njen ideal i na izložbi se pozabavila njihovim diskursom.

Rečenice interpretiraju konkretne individue kao konkretne subjekte i vice versa (lat. obrnuto). Moj motiv, moja ideologija i moj instrument – to su rečenice. To su titlovi. U bilo kom obliku, kolažu, neonu, light boxu ili porcelanu. To je moje objašnjenje. Sva ideologija, interpretira se rečenicom kao kontrom i konkretizuje radove kao individualne. Kao što Slavoj Žizek kaže, bez simboličkog mi nemamo percepciju stvarnosti. U ovom slučaju simbol su rečenice i njihova imaginacija, a mi putem njih udišemo perceptivne objekte, kao kompletna i multidimenzijalna dela - objašnjava umetnica.


 

Inicijalizacija u toku...