Dođite!

U Beogradu otvorena izložba Jugoton Istočno od raja

Izložba će biti otvorena do kraja trećeg meseca, a pratiće je razne programi, tribine, predavanja i video projekcije.
0
1 / 8 Foto: Željka Dimić

Izložba Jugoton - istočno od raja / 1947-1991  svečano je otvorena u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, a veliki broj posetilaca imao je priliku da vidi više od 150 omota ploča iz privatne zbirke Umetničke organizacije Kultura umetnosti iz Zagreba, 23 mašine i prateće uređaje iz nekadašnjeg "Jugotona" koji su bili deo procesa prozvodnje gramofonskih ploča i audiokaseta, a koji se nalaze u Tehničkom muzeju u Zagrebu, knjige, plakati, plakete, fotografije i video materijal.

- Posetioci će do kraja marta videti i koliko smo, za razliku od drugih zemalja, bili slobodni da rano imamo rok muziku i koliko su urednici "Jugotona" bili spremni i na sukob sa partijom kako bi omogućili ulazak prvih inostranih bendova džez i rok muzike - naglasio je Mario Krištofić. 

Otvaranje Izložbe bila je i prilka da se prijatelji i saradnici sretnu i podsete uspešnih dana prve i najveće diskograske kuće nekadašnje Jugoslavije, koju nazivaju socijalističkim divom popularne kulture, izraslog na temeljima industrijalizacije i modernizacije u razdoblju od 1947. do 1991. Bili su to  najbolji dani milionskih tiraža, ugovora sa mnogobrojnim domaćim autorima i izvođačima, ali i mnogim licencnim izdanjima,  ljudi sa relevantnim autorskim karijerama pre i za vreme rada u Jugotonu.

Izložbu su otvorili Sonja Zimonić, direktor Muzeja nauke i tehnike, Mario Krištofić, autor izložbe, Markita Franulic, kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu, Želimir Babogredac, direktor Croatia recordsa i Petar Janjatović, muzički novinar.

Autori izložbe su Mario Krištofić i Sanja Bahrah-Krištofić iz Umetničke organizacije Kultura umjetnosti i Željko Staklarević, viši kustos Tehničkog muzeja iz Zagreba. Autor postavke je Marko Jovanović, dizajner Muzeja nauke i tehnike.

TAGOVI: izložba
makonda-tracker