Beauty reporter: Sunce ne mora da bude neprijatelj kosi

0
Mada leto ima brojnih blagodeti, među kojima su sunčanje i plivanje, postoji i druga strana medalje. Naš stručni saradnik otkriva trikove koji mogu da zaštite vlasi nakon uživanja na plaži.
Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

Nega kože i zaštita od UV zračenja su u neraskidivoj vezi. Kao i koži u periodu kada su aktuelne plaže i sunčanje, vlasima je neophodna dodatna pažnja. Gladak sloj kutikule remete sunce, vetar, slana voda ili hlor u vodi iz bazena. Vlasi postaju grube i krhke, a pigmenti kose blede. Negativne posledice mogu da se izbegnu redovnom negom kose i dobrom UV zaštitom. Kačketi, šeširi, marame i kape mogu da zaštite kosu, kao i sprej sa UV zaštitom. Oni ujedno zadržavaju vlagu i sprečavaju izbeljivanje. Kosu je najbolje zaštititi pre nego što počne izlaganje štetnim spoljašnjim uticajima. Takođe, posle plivanja u slanoj vodi trebalo bi je isprati jer hlor može da pretvori plavu ili sivu kosu u zelenu. 

Aleksandar Kapriš, frizer


ŠTA URADITI PRED ODLAZAK NA MORE

Sunce je oko deset puta jače od hidrogena koji se koristi u salonu, tako da je potrebna posebna nega u letnjem periodu. Pred odlazak na more, posebno ako je kosa previše hemijski tretirana, neophodno je da je ojačate i pripremite za letovanje. Za to je potrebno da odete kod svog frizera i uradite tretman revitalizacije koji je sasvim dovoljan da pregurate leto. To ne znači da ne treba ništa drugo raditi. Dok ste na moru, poželjno je da tokom dana, na plaži, kosa bude natopljena pravim maslinovim uljem. Posle plaže je dobro isperite, uzmite neki blagi bebi-šampon ili onaj za farbanu kosu i operite je, a obavezno stavite i malo regeneratora. 

POŽELJNI PREPARATI 

Sunce izbeljuje i prirodnu i veštačku boju kose. Tokom leta šamponi za farbanu kosu prijaju i svim drugim tipovima vlasi. Spadaju u blage i hranljive, a štite i od UV zračenja, tako da su odlični za vrele dane. Kada je kosa kraća, koren dlake se dodatno učvršćuje i jača, pa je i kratka frizura idealna za leto. Ako više volite dugu kosu, leti je morate svakodnevno negovati.

Priredila: Jasmina Antonijević Milošević

makonda-tracker