Marijana Mateus: Moć je za mene najjači afrodizijak

1
Modna kreatorka Marijana Mateus uzvraća udarac drugom suprugu Lotaru Mateusu koji je u svojoj autobiografiji brak s njom opisao kao grešku i ističe da joj je žao što je njen susret sa patrijarhom Irinejom u domaćoj javnosti ismejan zbog toga što je tom priliko
Foto: Petar Đorđević
Foto: Petar Đorđević

Kreatorka Marijana Mateus (42) vrlo vešto koketira sa titulom jedne od najfatalnijih žena domaće javne scene. Svakim svojim potezom intrigira javnost, ali i muškarce koji se ne ustručavaju da joj priđu čim im se za to ukaže prilika. Poslednje povoljno tle za pokušaj osvajanja bivše supruge Miodraga Kostića i Lotara Mateusa bilo je na nedavno održanom Kopaonik biznis forumu, poznatom i pod nazivom srpski Davos, gde je uživala u društvu brojnih biznismena. Pre toga, prašinu je podiglo i njeno upoznavanje sa patrijarhom Irinejom i to zato što je tom prilikom nosila mini suknju. Osim o svojoj ulozi na pomenutom forumu i susretu sa gospodinom Irinejom, Marijana u intervjuu za Story iznosi i reakcije na autobiografiju Lotara Mateusa u kojoj je do detalja opisaoprobleme u braku s njom.

Story: Poslednjih dana neprestano ste u žiži interesovanja javnosti. Prija li vam tolika medijska pažnja?

- Ja se uglavnom uvek fokusiram na ono što je pozitivno, tako da mi medijska pažnja na koju sam odavno navikla, uopšte ne smeta, ali ponekad bih mogla i bez nje.

Story: Šta ste mislili o srpskom Davosu i da li vam je ovo bio prvi put da učestvujete na Kopaonik biznis forumu?

Uvek naglašavam kako čovek mora da radi na sebi dok je živ, napreduje, postavlja nove ciljeve. Razvila sam posao i proširila proizvodnju, a to znači i veće rizike, ulaganja i zahteva drugačiju poslovnu organizaciju. S tim u vezi, prvi put sam rešila da odem na Kopaonik biznis forum i upoznam se sa stanjem u srpskoj privredi, čujem kako razmišljaju oni koji vode ekonomsku scenu naše zemlje, naučim kako poslovati u vreme krize. Sve je bilo odlično organizovano, izuzetno posećeno i svi učesnici otišli su sa pozitivnim utiscima.

Story: Jeste li na Kopaonik biznis forumu ugovorili da radite uniforme za neke nove firme?

- To nije bila prilika za ugovaranje novih poslova, nego za profesionalno usavršavanje. Svako ko u ovoj zemlji želi ozbiljno da radi, mora dobro da poznaje političku situaciju i ekonomske prilike.

Story: Kako se osećate kada ste u društvu moćnih biznismena?

- Osećam se moćno. Moć je najjači afrodizijak. Oduvek sam u takvom društvu, pa mi to ne predstavlja kuriozitet.

Story: Umete li da prepoznate kada vam se biznismeni obraćaju isključivo iz poslovnih razloga, a kada žele privatni kontakt?

- Dok pričam o poslu, onda je svaki muškarac samo biznismen. Kada mi se udvara, onda više nije biznismen već samo muškarac.

Story: Mnoge iznenađuje vaš odnos sa prvim suprugom Miodragom Kostićem. Da li među vama još tinja strast ili ste isključivo prijatelji?

- Za Miodraga Kostića vezuje me zajednička ljubav prema našim naslednicima, poštovanje zbog uspeha koji je ostvario i ponos što je baš on otac moje dece.

Story: Sa Miodragom  ste dalje u dobrim odnosima. Može li se to reći i za vašeg drugog supruga Lotara Mateusa. Šta ćete mu reći kada ga sretnete?

- Sa Lotarom sam u odličnim odnosima  uprkos tome što se neko veoma trudi da u javnosti prezentuje iskrivljenu sliku. Oboje smo već navikli na to kako neki žele da naš odnos predstave drugačijim nego što jeste. Redovno se čujemo, on zna sve što mislim.

Story: Da li vas je iznervirao objavljivanjem autobiografije?

-Naravno da nije. Pa ta autobiografija izašla je pre dve godine, a sada su kod nas neki delovi izvučeni iz konteksta.

Story: Da li Lotara i dalje smatrate džentlmenom?

- Jednom džentlmen, uvek džentlmen.

Story: U svojoj autobiografiji Sve ili ništa on kaže kako je napravio najveću grešku jer je zbog vas raskinuo ugovor sa jednim brazilskim timom. Jeste li zaista tražili od njega da to učini?

- Da razjasnimo jednu stvar: Lotar Mateus proveo je u Brazilu samo mesec dana. U vreme braka s njim, bila sam razapeta na nekoliko strana. Sa najmlađom ćerkom Anđelom živela sam u Budimpešti, moja starija ćerka Dajana je tada tek počela da studira u Londonu, sin Aleksandar školovao se u Ženevi, a roditelji su mi bili u Novom Sadu. Nisam mogla da budem tako daleko od svoje dece i roditelja. 

Story: Rekao je i da vas ne drži mesto. Da li je zapravo želeo da nam stavi do znanja kako vam je brak s njim bio dosadan?

- Brak je bio više nego uzbudljiv, a mesto me nije držalo jer su svi oni koje volim živeli daleko od mene.

Story: Da li je istina da ste ga u Brazilu posetili samojednom i to zbog karnevala u Rio de Žaneiru?

- Te 2006. godine bila sam zaštitno lice za Samsung i taj poslovni angažman bio je jedini pravi razlog što nisam krenula u Brazil. Imala sam unapred zakazana snimanja u Londonu, ali sam otputovala u Brazil kod Lotara čim sam završila poslovne obaveze. On je bio taj koji je želeo da se odande vrati, a ja sam žena koja sluša i prati svog muža.

Story: Ukoliko je neistina sve što govori, može se zaključiti da ste u takvom braku pretrpeli određenu psihičku torturu iniciranu njegovom paranojom. Jeste li bili žrtva njegovog psihičkog zlostavljanja?

- Ne znam otkud vam takav zaključak.

Story: Kako je moguće da nakon svega što ste prošlii dalje sa osmehom prolazite kroz svaku životnu situaciju?

- Imam urođeni optimizam, a za to su zaslužni geni. Ne pravim dramu ni oko čega i odlično razlikujem ono što mogu da promenim od onog što ne mogu. Svoju energiju usmeravam samo na pozitivne stvari. Svakog jutra kada se probudim, obećam sebi da će taj dan biti lepši i uspešniji od prethodnog. Zaista tako i bude. Ne dozvoljavam da mi drugi komponuju vreme, sama sam svoj kompozitor.

Story: Lotar je bračni život, između ostalog, opisao irečenicom: Sve je bilo u redu dok je bilo po njenom.Ali, kad je trebalo da bude po mom, onda su nastajaliveliki problemi. Jeste li zaista toliko zahtevni isključivi u vezi?

- Naš brak bio je mnogo komplikovan jer sam uvek morala da biram između dece i njega. Trudila sam se da ga pratim koliko je to bilo moguće, ali razumećete me, deca su mi ipak bila i ostala na prvom mestu.

Story: Da li bi moglo da se desi da i Miodrag jednogdana objavi autobiografiju slične sadržine ili je vaš odnos s njim bio potpuno drugačiji od onog koji steimali sa Lotarom?

- To je pitanje za Miodraga, a ne za mene.

Story: Na Sajmu turizma predstavili ste svoj brend Lux uniforms. Šta vam je najveća inspiracija za kreiranje modela koji nisu unikatni, za razliku od haljina koje nose vaš potpis?

- Uniforma uvek mora da bude udobna, funkcionalna i izrađena od kvalitetnog materijala. Najvažnije je da naručilac bude zadovoljan. Svaki klijent jeste inspiracija za sebe jer uniforma prati vizuelni identitet kompanije, a samim tim i namenu.

Story: Zbog čega ste se nedavno odlučili nadoškolovanje u Londonu?

- Želela sam da usavršavam svoje znanje i umeće.Moda je ozbiljan posao i zahteva svakodnevni rad i učenje.

Story: Smeta li vam što je u javnosti nedavno ismejan vaš susret s patrijarhom Irinejom?

- Mislim kako je sve dovedeno u neumesan kontekst i još jednom se potvrđuje koliko su neki naši mediji nepristojni.

Story: Sudeći po fotografiji, srdačno ste razgovarali sa Patrijarhom, ali je ostalo nejasno o čemu?

- Meni je bila čast i zadovoljstvo da se upoznam s našim najvećim crkvenim velikodostojnikom.

Story: Jeste li odgonetnuli zašto svaki vaš korakintrigira domaću javnost?

- Ima mnogo važnijih stvari i tema kojima bi mediji trebalo da se pozabave nego što je moj privatni život.

Story: Šta biste voleli da promenite kada je reč o medijskoj slici koja o vama vlada?

- Svakako bih promenila neke stvari. Trudim se i radim na tome. Svaki intervju sa mnom uvek se pretvori u priču o mom ljubavnom životu, a ne o poslu kojim se veoma ozbiljno bavim.

Story: Osćate li se ponekad neshvaćenom i sputanom da dovoljno demonstrirate svoju kreativnost?

- Naravno da se osećam. Najčešće sam u raskoraku sa vremenom, delujem na više frontova pa ne mogu ni da ispoljim svu svoju kreativnost, a često i putujem. Recimo, obožavam dizajn enterijera, a time nemam kad da se bavim. Ali ko zna, možda jednog dana...

Story: Jeste li trenutno zaljubljeni?

- Lepo kaže arapska poslovica: Nikada se zaljubljeno srce ne može najesti radosti odmora, dokle god ga ljubav drži u svojim šakama, pa procenite sami.

Story: Koliko ste sada, nakon razočaranja u drugi brak, oprezniji u vezama?

- Nisam razočarana ni u jedan brak, prekidala sam ih onda kada bih uvidela da, ukoliko to ne učinim, mogu da ugrozim svoju, sreću svoje dece i svoj sopstveni mir. Ljubav me uvek inspiriše, a za razočarenje nemam vremena. Smatram da je brak u mladosti stvar ljubavi, a u starosti stvar slabosti i straha od samoće. Ne bojim se da budem sama i zato ne planiram treći brak.

Story: Kakvi su vam poslovni planovi za blisku budućnost?

- Moji poslovni planovi dugoročni su i vezani za inostranstvo. Na leto planiram poslove u Crnoj Gori, a da bi sve ovo bilo zaista isplativo, trebalo bi se više okrenuti ka inostranom tržištu jer je izvoz neophodan kako bi se pokrenula naša tekstilna industrija.

Story: Kako će izgledati vaša prezentacija na Sajmu kozmetike?

- Pripremila sam program uniformi za velnes centar i kozmetičke salone pa to planiram da prikažem na sajmu lepote u Areni. 

Razgovarao: Nikola Rumenić

makonda-tracker