Zajedno do treće banke mleka u Srbiji

0
Posle Beograda i Novog Sada, i Kragujevac će zahvaljujući Rosa vodi dobiti banku u kojoj će se sakupljati i čuvati humano mleko za prevremeno rođene bebe

Svake godine u Srbiji se prevremeno rodi nekoliko hiljada mališana za koje je humano mleko ne samo najzdraviji vid ishrane, već i lek neophodan za jačanje njihovog imuniteta. Svega nekoliko mililitara humanog mleka u toku dana za ove bebe predstavlja nadu za pravilan rast i oporavak. Upravo u želji da svaki veći grad ima banku humanog mleka, u kojoj se ono sakuplja i čuva, Rosa voda je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja pokrenula otvaranje treće po redu ovakve banke u Srbiji. Posle Instituta za neonatologiju u Beogradu i Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, i Klinika za pedijatriju Kliničkog centra u Kragujevcu dobiće svoju banku humanog mleka. Na ovaj način i prevremeno rođene bebe iz centralne Srbije, a čije mame nisu u mogućnosti da doje, od rođenja će moći da dobijaju humano mleko i na taj način ojačaju svoj imunitet.

Donor humanog mleka može biti svaka zdrava žena koja ima više mleka nego što je potrebno njenom detetu da dobro napreduje, a pre doniranja proverava se njeno zdravstveno stanje. Kako bi se što više mama odlučilo da pokloni svoje mleko, Rosa od početka akcije sprovodi i edukativne aktivnosti zahvaljujući kojima su broj majki dobrovoljnih davalaca kao i količina prikupljenog mleka višestruko uvećani. Koliko je važno formiranje banaka humanog mleka potvrđuju i reči mama čije su prevremeno rođene bebe uspele da ojačaju, kao i onih mama koje su imale višak mleka koje su donirale.

- Kada znate da je svaka kap ove dragocene tečnosti presudna za razvoj prevremeno rođenih beba, odluka da donirate svoje mleko je veoma laka i jednostavna. Na taj način malim pacijentima pružićete najzdraviju hranu, zato pozivam sve mame koje imaju višak mleka da ga poklone bebama kojima je ono neophodno. Doniranje uopšte nije komplikovano, zdravstveni radnici će vas uputiti u sve detalje, a osećaj nakon ovako humanog gesta je neprocenjiv - kaže jedna od majki donorki.

Rosa poziva sve ljude dobre volje da podrže akciju i time daju svoj doprinos kako bi zajedno mališanima obezbedili bolje sutra. Kupovinom Rosa vode do kraja marta biće izdvajana sredstva za nabavku najsavremenije medicinske opreme za novu banku humanog mleka u Kragujevcu, a biće nastavljena podrška postojećim bankama u Beogradu i Novom Sadu.

Više informacija o projektu i mogućnosti doniranja mleka potražite na sajtu www.bankamleka.rs

TAGOVI: Living
makonda-tracker