Svetski bestseler Toyota Corolla se ponovo proizvodi u Turskoj

0
TMMT je održala zvaničnu ceremoniju kojom je obeležila početak proizvodnje 11. generacije Corolle u proizvodnom pogonu u Sakariji.
Toyota Corolla
Toyota Corolla

Ceremoniji silaska sa trake su prisustvovali Zafer Cağlayan, ministar ekonomije i Nihat Ergun, ministar industrije, nauke i tehnologije u turskoj vladi, kao i ambasador Japana u Turskoj, lokalni zvaničnici, dobavljači i ključni ljudi Toyote, uključujući Takeshija Uchiyamadu, predsednika Toyota Motor Corporation (TMC) i Takeshija Numu, izvršnog potpredsednika Toyota Motor Europe (TME).

Nova Toyota Corolla turske proizvodnje je evropska verzija 11. generacije legendarnog Toyotinog modela. Ona je kreirana da zadovolji potrebe širokog kruga kupaca širom sveta. Odlikuje je napredni, moderniji dizajn, veća prostranost, udobnost, praktičnost i lakoća korišćenja; nenadmašna ekonomičnost, unapređena vozna dinamika i napredni bezbednosni uređaji.

Povrh svega, nova Corolla se oslanja na legendaran kvalitet, trajnost i pouzdanost ovog modela, uz znatno unapređen kvalitet svakog aspekta dizajna i konstrukcije. Ona takođe predstavlja izuzetnu vrednost za uložen novac, na svakom tržištu sveta.

2014. godine, ukupna proizvodnja TMMT će doseći 150.000 jedinica, što je pun kapacitet fabrike. Već ove godine, više od osamdeset pet odsto proizvodnje će biti izvezeno u evropske zemlje, Rusiju, Severnu Ameriku, Bliski istok i centralnoazijske zemlje. U proizvodnju Corolle u ovoj fabrici uloženo je 150 miliona evra, čime je ukupna investicija u TMMT dosegla 1,4 milijardi evra.

Proizvodnjom Corolle i Versa, fabrika TMMT će doseći pun kapacitet proizvodnje, počevši od 2014. Za projekat Corolle angažovano je oko 900 novih radnika.

TMMT je 1994. godine u Sakariji počela proizvodnju 7. generacije Corolle. Nastavljena je proizvodnja 8. i 9. generacije Corolle, sve do kraja 2006. godine.

Drugi model, Verso, se 2004. pridružio proizvodnom asortimanu. Od 2007. do 2013. TMMT je proizvodila Toyota Auris hečbek i privremeno prekinula proizvodnju Corolle sedana. U skladu sa Toyotinom panevropskom strategijom optimizacije i lokalizacije proizvodnje vozila iz C segmenta, proizvodnja Aurisa je krajem 2012. kompletno premeštena u Veliku Britaniju, čime je u Turskoj oslobođen prostor za Corollu. Ovaj razmeštaj omogućava da obe fabrike rade punim kapacitetom.

makonda-tracker