Story Travel: Vaš privatni raj

0
Recimo da su vam letovanja po Turskoj, Grčkoj, Tunisu, Hrvatskoj, Crnoj Gori.... već pomalo dosadila i baš biste želeli da probate nešto sasvim drugačije. Draga, šta kažeš da odemo 10 dana na ostrvo samo za dvoje?
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako bi na prvu pomisao ideju odbacili kao totalno nerealnu, zakup sopstvenog rajskog ostrva negde u toplim morima Pacifika i nije tako nedostižan. OK, jedan dan će vas verovatno koštati koliko i mesec dana u Pefkohoriju ali, s druge strane, kada bolje razmislite, možda to i nije tako loša ponuda! Jednom se živi, kažu. Pa kad je već tako – daj dva dana!

 

Naravno, biti sam na svom ostrvu ima barem dve varijante – prva podrazumeva da se branite od komaraca i škorpiona dok pokušavate da zaspite na plaži ili pod krovom neke nekomforne kuće, a druga da vas dve Tahićanke hlade palminim lišćem dok u hladovini dremkate u ležaljci i ispijate neki od onih Del Bojevih koktela u bojama brazilske zastave.

Za prvu varijantu potrebno vam je malo avanturističkog duha i dobre volje, a ostalo će doći samo. Za drugu je ipak važnije imati solidan račun u banci jer tu ništa neće doći samo od sebe!

 

Recimo, luksuzna Robinzon varijanta na koralnom ostrvu Motu Tetaraire, u Francuskoj Polineziji, u Južnom Pacifiku, košta oko 2.500 evra za dvoje, all inclusive, ako ostrvce uzmete samo za sebe ili (svega) 533 evra ukoliko društvo broji šest članova! Tu vas očekuje potpuno nevino, nezagađeno, civilizacijski netaknuto okruženje, uz šum džinovskih talasa. Ostrvo u svoju glavnu vilu prima do šest odraslih osoba, a maksimalno 10, uključujući decu. Spoj tradicionalne gradnje sa savremenom video i audio tehnologijom, garantuje potpunu udobnost (izgubljene) civilizacije tokom najmanje tri noći, što je minimum na koliko se ovaj privatni raj iznajmljuje.

Vaš lični chef pripremiće svežu ribu ili francuske specijalitete po želji, a sve ostalo je na vama. Pravi podvodni cirkus za ronioce, tirkizno more idealno za sve vodene sportove ili plivanje sa džinovskim kornjačama. Lov na jastoge, ručak na pustom ostrvu, igranje s ajkulama, pa sve do posmatranja najbistrijeg zvezdanog neba na čitavom svetu za koje Tahićani tvrde da leči svaku bolest izazvanu stresom.

Ako vam se nešto od ovoga svidelo, evo još nekoliko sličnih antistresnih destinacija koje kao da su sve izašle iz istog dela raja!

 

Fidži: Wakaya Club

Ukoliko ste fan ekskluzivnih mesta, Wakaya ostrvo nudi sve što normalnom čoveku može pasti na pamet, pa i više od toga. Apartmani su klasične veličine za ovaj tip akomoditeta, tačnije oko 135 kvadratnih metara korisnog prostora, dok je sve ostalo u sferi naj. Od tavanica koje podsećaju na one u katedralama, preko tibetanskih tepiha, tuš kabina od vulkanske magme i podova od jaka drveta, pa do zidova prekrivenih bambusovinom.

Na fantastične plaže nećete ići sami, transportovaće vas prijateljski urođenici sa Fidžija, sve sa brančom začinjenim šampanjcem, a šofera u povratku naručujete toki-vokijem samo za hitne slučajeve, što polako postaje standard ovakve vrste usluge u kojoj nema mesta mobilnim gedžet-smetalima iz svakodnevnog života.

 

Maldivi: Manafaru

Ovo je mesto sa koga ne želite da se vratite kući. Luksuzne, na tirkizno bistroj vodi plutajuće vile, skrovite plaže okružene bujnim rastinjem, florom i faunom divljine, drveće manga i banana... Sve izgleda kao da ste se u trenu preselili direktno u raj. Postoje čak četiri nivoa luksuznosti vila i plaža koje možete odabrati u zavisnosti od cene. Vrhunska hrana, vino i relativno pristojne cene, dodatni su ukras ovoj zvezdi Indijskog okeana otvorenoj za širu javnost tek pre pet godina.

 

Devičanska ostrva: Petrov ostrvski resort

Za ova ostrvca na Karibima, stotinak kilometara istočno od portorikanske obale, kažu da su najljupkija na svetu. Svakako su puna zelenila, ugodnosti i dovoljno velika za maksimalno stotinak posetilaca koji se mogu smestiti u vrhunskom luksuzu, a da se međusobno ne susretnu. Ako uplatite paket Ultimativno luksuzni Dan zaljubljenih, odmah po dolasku očekuje vas flaša Cristal šampanjca i neograničen pristup svim pogodnostima ostrva, što uključuje jedrilice, specijalne spa tretmane, privatna krstarenja lancem ostrva i romantične piknike za dvoje.

 

Belize: Ostrvo kokosovog oraha

Risort je, čini se, idealan za sve koji vole da se maze sa delfinima u Karipskom moru, otkrivaju prirodna čudesa Belizea, podvodne i obične pećine, voze kajak kroz gotovo neprohodne lagune ili samo osluškuju apsolutni nedostatak brujanja civilizacije. Ovo ostrvo samo za odrasle reklamira se jednostavnim sloganom: Sve što vam treba jeste kupaći kostim, sunčane naočare i dobra knjiga. Zar treba još nešto?

Smeštaj je u nekom od 14 dostupnih kabanasa, luksuznih koliba na samoj morskoj obali. Zalazak sunca je uključen u cenu.

Ako vam je ovo malo luksuza, Cayo Espanto, takođe na Belizeu, u svojih šest vila nudi Yves Delorme posteljinu, ali i dva prvorazredna svetska ronilačka ekskluziviteta, Hol Chan Marine Reserve i Shark Ray Alley.

Viktor Čikeš

makonda-tracker