Honda se vraća u Formulu 1

0
Honda Motor Co. danas je objavila svoju odluku da od 2015. učestvuje u svetskom šampionatu Formule 1 u okviru zajedničkog projekta sa Meklarenom, F1 korporacijom iz Velike Britanije.

Honda će biti zadužena za razvoj, proizvodnju i dostavu agregata, dok će Meklaren biti zadužen za razvoj i proizvodnju šasije, kao i upravljanje novim timom, Meklaren Honda.

Od 2014, novi propisi za F1 zahtevaju uvođenje 1,6 litarskog V6 turbo motora sa direktnim ubrizgavanjem. Prilika za dalji razvoj ove tehnologije pogonskih agregata kroz izazov trke je od presudne važnosti za Hondinu odluku da učestvuje u F1. Tokom čitave svoje istorije, Honda je tragala za poboljšanjima u pogledu efikasnosti motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a poslednjih nekoliko godina razvija pionirske tehnologije za upravljanje energijom kao što su hibridni sistemi. Učešće u Formuli 1 u skladu sa ovim novim propisima doprineće  još većem tehnološkom napretku u obe ove oblasti.

Komentarišući ovu uzbudljivu vest, Takanobu Ito, predsednik i generalni direktor Honda Motor Co, je rekao:  

- Od samog osnivanja, Honda je kompanija koja raste tako što se suočava sa izazovima u trkama. Honda ima dugu istoriju unapređenja svojih tehnologija i oblikovanja svojih ljudi kroz učešće na najprestižnijem automobilskom trkačkom šampionatu na svetu. Novi propisi za F1 koji u značajnoj meri regulišu pitanja zaštite životne sredine će inspirisati dalji razvoj naših naprednih tehnologija i to je najvažniji razlog za naše učešće u F1. Slogan kompanije Honda je Snaga snova. Ovaj slogan predstavlja našu jaku želju da sledimo i ostvarimo svoje snove zajedno sa našim klijentima i ljubiteljima. Zajedno sa Meklarenom, jednim od najistaknutijih konstruktora F1, Honda će označiti novi početak u svojim izazovima u F1.

Martin Vitmarš, izvršni direktor Meklaren grupe, je dodao:

- Imena Meklaren i Honda su sinonim za uspeh u Formuli 1, a zaposlenima u obe ove kompanije težina naših prethodnih zajedničkih postignuća je duboko urezana u svest. To govori u prilog ambiciji i rešenosti obe ove kompanije da dovedemo  Meklaren Honda tim do samog vrhunca uspeha u Fo rmuli jedan. Zajedno imamo veliku zaostavštinu i potpuno smo posvećeni tome da je očuvamo.

Berni Ekleston, izvršni direktor Formula 1 grupe je rekao:

- Veliko mi je zadovoljstvo što ponovo vidim Hondu u Formuli 1. Njihova tehnologija motora i strast prema moto sportu čini ih prirodnim takmičarem u F1.

makonda-tracker