Story Travel- Roterdam: Carstvo moderne arhitekture, brodova i kanabisa

0
Iako možda nije grad koji će vas odmah oboriti s nogu, Roterdam je mesto gde ćete moći nesmetano da uživate u nekim zabranjenim porocima, raznolikoj kuhinji i obilasku brojnih muzeja koji će vas ostaviti bez daha
Foto: Profimedia, Guliver, Shutterstock
Foto: Profimedia, Guliver, Shutterstock

Roterdamci često vole da kažu: Novac se zarađuje u Roterdamu, čuva u Hagu i troši u Amsterdamu! I to nije bez razloga. Jer, Roterdam je najveća evropska luka i najvažniji industrijski i trgovački centar, ali i važna prestonica kulture i umetnosti. Smešten je na zapadu Holandije, na ušću reke Meze i Rajne u Severno More, a celom površinom leži ispod nivoa mora.  Istorija kaže da Roterdam zvanično postoji od 1340. godine kada ga je grof Viljem IV od Holandije proglasio gradom koji je, kako bi se zaštitio, oko sebe pravio brane (dam) na reci Rot (Rotte), pa je tako i dobio svoje ime. Brzom razvoju malog ribarskog mesta pogodovao je sam njegov položaj zbog čega je dugo nosio titulu najprometnije luke sveta, a ovu titulu je 2004. preuzeo Šangaj. Roterdam je po Hitlerovom naređenju žestoko bombardovan 14. maja 1940. godine kada je njegov centar potpuno uništen, a nastradalo je devet stotina ljudi, dok je osamdeset hiljada ostalo bez krova nad glavom. Neverovatno je da je rekonstrukcija pokrenuta dve nedelje posle tog događaja, a 1954. u centru grada otvoren je Lijnbaan, prva šoping ulica u Evropi. Jedina zgrada koja je preživela bombardovanje bila je Gradska kuća u kojoj se danas nalazi opština i organizuju se važni prijemi.

MODERAN DUH

Nakon završetka rata, počela je obnova i to velikom brzinom, a zahvaljujući tome Roterdam danas nazivaju gradom moderne, često eksperimentalne arhitekture sa velikim brojem solitera, tunela i mostova. Turistima je naročito zanimljiv veliki, beli viseći most koji povezuje delove grada razdvojene rekom Mas. On je poznat kao Erazmov most, a naziv je dobio po čuvenom teologu i misliocu iz doba reformacije Erazmu Roterdamskom, a zbog njegovog gracioznog izgleda zovu ga i Labud. Roterdam je velik grad sa širokim, čistim ulicama na kojima ćete sresti pripadnike gotovo svih rasa i nacija što mu daje kosmoplitski šmek, a zbog njegove prostranosti gužve su zaista retke i možete nesmetano uživati u svim njegovim čarima šetajući ili koristeći prevoz koji, naravno, besprekorno funkcioniše.

Iako važi za veoma prometnu luku i biznis centar, u Roterdamu se možete i veoma dobro zabaviti jer je noćni život prilično aktivan. Neki od popularnih klubova su Saint-Tropez, Club Elit, Tiki Bar, The VIP Room, Cinema, Baja Beach ClubOff Corso, Rotown, Level

Ako ste ljubitelj šopinga na pravom ste mestu jer je izbor ogroman, a mi vam savetujemo da prošetate ulicom Lijnbaan, posetite Alexandrium Shopping Center, kao i ogromni Zuidplein gde možete kupovati danima. Ipak, važno je napomenuti da se gotovo sve radnje tamo zatvaraju oko šest sati uveče, osim u pojedinim tržnim centrima, a nedeljom mnoge od njih uopšte ne rade. Na našu konstataciju da je to zbog brojnih turista suviše rano dobili smo jednostavan odgovor - Holanđani oko sedam sati obavezno večeraju u krugu porodice!
Ako ste uskraćeni za gostoprimstvo domaćina ne brinite, jer su gotovo na svakom koraku zastupljene razne internacionalne kuhinje, ali ne propustite da probate neke od tipično holandskih specijaliteta kao što su supa od pasulja ili graška, seljački omlet ili krompir s ruzmarinom, dimljena slanina s pire krompirom,  kolači sa filom od karamele (stroopwafels), kolači od jabuke sa cimetom (speculasima) slatko-slane crne bombone (dropjes), usoljena riba (haring), sitni komadići čokolade ili šećera koji se posipaju preko namaza na sendviču (hageslag) i naravno različite vrste holandskog sira koga jednostavno nikada nije dosta…Tradicionalno piće je topla čokolada i, naravno, poznato holandsko pivo. Naravno, za one koji vole da uživaju u čarima kanabisa tu su i brojni coffee shopovi, a jedan od najboljih nalazi se upravo u Roterdamu.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

 

Jedan od najlepših zooloških vrtova u Evropi Diergaarde Blijdorp nalazi se u Roterdamu, a naročito je popularan veliki akvarijum Oceanium u kome možete videti i ajkule, a za ulaz treba izdvojiti 17,5 evra. 

Pripadnike jačeg pola i ljubitelje fudbala sigurno će obradovati poseta stadionu FK Feyenoord, koji je treći najveći klub u Holandiji sa velikim brojem navijača, a svaka utakmica izaziva blagu histeriju u gradu jer su Holanđani veliki fanovi ovog sporta.

Ne propustite da vidite Kubuswoningen koje su tipična pojava za Roterdam, a predstavljaju kockaste kuće koje se oslanjaju na jedan noseći stub, pri čemu su zidovi pod uglom od 45 stepeni. Najpoznatiji je kompleks Blaakse Bos koji je osmislio Pit Blom, a čija je ideja bila da u velikom gradu napravi neku vrstu sela u kome će se odvijati socijalni život. U nizu postoje trideset i dve takve kuće, od kojih je jedna Kijk Kubus otvorena za posetioce. Ulaz je 2,5 evra. 
Jedna od zanimljivih turističkih atrakcija svakako je hotel i restoran New York koji se nalazi na obali i iz koga su emigranti iz Evrope, između 1880. i 1925. godine, odlazili brodovima u Njujork (Novi Amsterdam) u potrazi za boljim životom. Restoran je sačuvan u izvornom obliku, a njegovi delovi podsećaju na pravi brod.

Atrakciju takođe predstavlja i toranj Euromast, najviši u Holandiji, koji se nalazi u blizini Het parka i luke, a da biste se popeli na visinu od 185 metara i uživali u fantastičnom pogledu na grad i luku potrebno je da izdvojite 8 evra.

Roterdam je grad sa bogatim kulturnim programom gde se svake godine održava Međunarodni filmski festival Roterdam a u Muzejskom parku je pregršt muzeja.
U Boijmans Van Beuningen možete pogledati fantastične primerke iz oblasti kulture i umetnosti od ranog srednjeg veka do danas, a među i njima i dela Rembranta, Van Goga i Salvadora Dalija. Čuven je i Mariteum Museum posvećen istoriji pomorstva, na koji su Holanđani naročito ponosni jer su nekada bili vodeća pomorska i kolonijalna sila, a čija je glavna atrakcija brod iz 19. veka koji je usidren ispred muzeja. Ne treba zaobići ni Nederlands Fotomuseum, muzej fotografije koji poseduje oko četiri miliona negativa vodećih holandskih fotografa i atelje za fotorestauraciju. Ulaz je 6 evra. Tu su i holandski institut arhitekture, prirodnjački muzej i mnogi drugi, a ukoliko ste raspoloženi za veći obilazak, najbolje je da kupite godišnju kartu koja je mnogo povoljnija nego više pojedinačnih ulaznica.
Ipak, uprkos svemu što je napisano, Roterdam je grad koji morate sami da istražite i da uronite u nepregledno more njegovih znamenitosti, mirisa i ukusa, a to što se svake godine sve više razvija i menja neverovatnom brzinom, izazvaće vas da ga sigurno opet posetite.

Jelena Kulović

 

 

 

makonda-tracker