Story Travel – Rim: Sa Sofijom Loren po ulicama Večnog grada

0
Zvezda svetskog filma i jedna od najvećih italijanskih ikona, glumica Sofija Loren, otkrila je neka od svojih omiljenih mesta u gradu koji najviše voli!
Sofija Loren, foto: Guliver, Shutterstock
Sofija Loren, foto: Guliver, Shutterstock

Svako ko je barem jednom bio u Rimu vratio se kući sa idejom koja su njegova omiljena mesta u Večnom gradu. Od Koloseuma, preko Fontane di Trevi i Pjace Navona do crkve Svetog Petra i vatikanskih zidina, od restorana, kafeterija i picerija do barova i noćnih klubova, od parkova Vila Borgeze do obala Tibra, Rim je grad koji više od bilo koje druge metropole objedinjuje celokupnu evropsku tradiciju – od antike do danas. Uostalom, dovoljno dugo bio je centar sveta, mesto gde su svi dolazili i kada je nastala ona čuvena izreka: Vidi Rim pa umri!

Grad je podignut na sedam brežuljaka, a na jednom od njih nalazi se trg Kapmidoljo, gde je većinu građevina projektovao Mikelanđelo.

Za mene je to najlepša arhitektonska celina u gradu, mesto gde sklad i lepota umetnosti nadjačavaju sve ostale stvari koje čine svakidašnji život. I to na način da se osećate kao da ste stvarno deo toga, a ne da prolazite kroz muzej i vreme.

Šta nas život uči


Pre gotovo pola veka snimljen je televizijski film o Rimu u kojem je Sofija Loren ponosno pokazivala gledaocima fontane, antičke ruševine i ekskluzivna mesta. Sve što je pokazala tada i danas važi za znamenitosti ovog grada. Ali, doživljaj je uvek nekako svež, nov, inspirativan...

- Provela sam u Rimu skoro ceo život, ali i posle svih tih silnih godina nikako da prestanem da se iznenađujem, uvek otkrivam nešto novo - kaže slavna glumica. - Život nas uči da je ponekad bolje činiti i greške, nego ići stalno na sigurno. Jer, greške su cena koju plaćamo da bismo ostvarili pun život. I zato se ja nikada nisam plašila, pa tako i ljudima koji dođu u Rim savetujem da se slobodno naslađuju svim što taj grad nudi.

Da ne bismo ponavljali priču o arhitektonskim i istorijskim znamenitostima Rima koju valjda svaki srednjoškolac zna napamet, interesovala su nas mesta koja glumica danas posećuje kada se nađe u Rimu.

Kad god može, obiđe crkvu Svete Marije u Kosmedini, u centru Rima, gde je na spoljašnjem zidu ostao deo antičke fontane danas poznat kao La Bocca della Verita (Usta istine), nadaleko poznat mermerni disk sa čovekolikim licem. Po starom rimskom predanju, kamena vilica može da otkine ruku onome ko laže, a tu priču je, sećate se, efektno iskoristio Gregori Pek da naplaši Odri Hepbern u filmu Praznik u Rimu.

 

Rim je prava turistička Meka, pa samim tim i zgodno mesto da se na naivnim turistima zaradi. Ovo posebno važi za restorane, gde često i ne shvatite da ste nasamareni sve dok ne bude kasno. Da li gospođa Loren zna za neka mesta gde turisti mogu mirno da se prepuste odmoru i dobroj hrani?

- Naravno. Na primer, Relais le Jardin u hotelu Lord Byron. To je autentičan hram gastronomije. Ili, još poznatiji, Camponeschi, koji se nalazi uz Palazzo Farnese, koju je lično oslikao Mikelanđelo (sada je tu Ambasada Francuske). Savetujem vam da tu poručite fusilli calabresi (spiralni oblik testenine sa svežim paradajzom i sosom od plavog patlidžana) ili maltagliati all’astice.

Psovke za dobar apetit

Kada je reč o omiljenom italijanskom specijalitetu, Rim je kao stvoren da probate najraznovrsnije paste. Pravo mesto za to je Ristorante da Vincenzo, u istorijskom jezgru grada.

Kada je o rimskim restoranima reč, svakako treba spomenuti jedan od najneobičnijih – La Parolaccia (što bi moglo da se prevede kao Nepristojne reči), na Via de Cinque 3, u rejonu Trastevere. Tu se ne radi toliko o hrani, već o ambijentu u kojem vas kelneri neprestano časte psovkama i pogrdnim izrazima kako biste se osećali kao kod kuće!

U blizini se nalazi i restoran Il Fontanone, na adresi Piazza Trilusa 46, a Sofija posebno preporučuje tamošnju picu i omlet sa spanaćem.

Prvoklasnu picu možete da jedete i u restoranu La Montecarlo, koji se nalazi u trošnoj uličici koja ide uporedo s Vatikanom ili u Pizzeria ai Marmi (viale Trastevere 53-59), u minimalistički uređenom ambijentu gde odmah primetite blesak svetla u restoranu koji vam dugo ostaje u sećanju.

A gde odsesti u Rimu? Sinjora Sofija savetuje prostrani hotel Hassler, na trgu tačno iznad Španskih stepenica. Pol Makartni i Madona obično tu odsedaju na šestom spratu, dok su Tom Kruz i Kejti Holms, dok ih je ljubav još držala, više voleli sobe u zdanju Hotel de Russie, odmah iza Piazza del Popolo, na severnoj granici starog dela grada. Ovaj hotel je najbolja opcija za boravak u Rimu i za Džesiku Simpson, ako se uzme u obzir da je šoping u ovom delu grada izuzetno uzbudljiv.

I za kraj – desert. Sofija kaže da je oduvek najviše volela kremasti italijanski sladoled (Mogla bih da ga jedem u bilo koje doba dana, u bilo kojim količinama!). A omiljeno mesto za to je Gelateria della Palma na Via della Maddalena.

- Mislim da sada znate sve šta treba za prvi utisak o Rimu. Ostalo morate sami da otkrivate - uz smešak završava ovu malu šetnju Rimom Sofija Loren.

 Ališa Huberman

 

         

 

makonda-tracker