Najbolja skijališta Evrope: Za savršenu zimsku bajku!

0
Kad stegne mraz, kad se grad zaglibi u snežnu bljuzgavicu, kad ne možete da pređete ulicu bez dubokih nepromočivih čizama, tada znate da je vreme za zimske radosti. One vas, naravno, ne čekaju na neurednim & zatrpanim gradskim ulicama, već u zimskim centri

Evo 10 mesta na Alpima gde nećete zažaliti čak ni ukoliko niste bogzna koliki zaljubljenik u skijanje. Jer, u najboljim zimskim centrima uvek ima ponešto za svakoga...

Saas-Fee, Švajcarska

Ovaj biser Alpa trebalo bi da bude na vrhu liste svih početnika i snoubordera. Glečer koji se spušta u dolinu garancija je da snega ima preko cele godine, a glavna atrakcija je rotirajući restoran na najvišoj nadmorskoj visini u svetu. U blizini su i neke od najvećih pećina u glečeru, te 145 km savršeno prepariranih skijaških staza...

Zermatt, Švajcarska

Zimski raj duboko u srcu švajcarskih Alpa. U pitanju je jedno od najpoznatijih svetskih skijališta na izuzetno visokoj nadmorskoj visini i žičare se penju na vrhove iznad 3.400 metara, a tu je i lift spreman da vas poveze na 3.899 metara visok vrh Materhorn glečera i najstrmiju skijašku stazu na svetu!

St. Moritz, Švajcarska

Još jedno alpsko utočište poznato pre svega kao odredište svetskog džet-seta. U mestu se nalazi nekoliko izuzetno luksuznih hotela, a u dolini se nalazi i prvi golf teren izgrađen u Alpima. Okolna brda poprilično su razdvojena, međutim, staze i žičare su dobro povezane. Najviši vrh je Piz Nair na  3.057 m i na njemu se nalaze restoran i vidikovac.

Mayrhofen, Austrija

Ovo je Meka za sve snoubordere, a tu je i bogata ponuda predivnih restorana i vrhunskih barova. Hintertux, udaljen oko 20 km od sela, najviši je vrh u okolini i odatle se spušta jedan od najstrmijih glečera u Alpima. Nadmorska visina od 3.520 m i 86 km uređenih skijaških staza ostaviće bez daha sve ljubitelje zimskih sportova.

Lech-Zürs, Austrija

Dva ekskluzivna i izuzetno lepa sela pripadaju regiji Ski Arlberg. Lech je veće i možemo ga nazvati glavnim, međutim, oba dele isti ski-pass, te su dobro povezani. Zürs je udaljen oko 15-ak kilometara od St. Antona, na visini od 1.716 m, dok je Lech udaljen 5 kilometara od Zürsa, a leži na visini od 1.450 m i predstavljaju odličan izbor za početnike u skijanju i sve one koji žele miran odmor.

Val d'Isere -Tignes, Francuska

Iz mnogo razloga ovo se smatra najlepšim skijalištem na svetu. Bilo da na zimovanje idete zbog skijanja, snouborda, dobre zabave ili uživanja u prirodi, ovde ćete naći sve potrebno. Skijalište u brojkama deluje zaista impresivno: 300 km staza, od čega 131 km kategoriziranih, koje povezuje čak 90 modernih liftova!

Val Thorens, Francuska

Najprestižnije francusko skijalište u Alpima, skijaški centar na najvišoj (2.300 m) nadmorskoj visini u Evropi i naselje u najvećem ski kompleksu na svetu Trois Vallees (Tri doline) gde se nalazi više od 600 km uređenih skijaških staza! Kada se jednom nađete tamo, kao da ste kročili u zimsku bajku gde vas čeka sve što ljubitelj zimskih sportova može poželeti, od vrhunskih staza za profesionalce do onih idealnih za početnike, ljubitelje snouborda, sankanja, dobrih zabava, francuske gastronomije i još mnogo čega.

Alpe d'Huez, Francuska

Poznat kao L'Ile au soleil (Ostrvo na suncu), Alpe d'Huez nudi 450 km uređenih staza koje su uglavnom uvek pod suncem jer su okrenute ka jugu. Sam grad je veći nego u većini ski sela i prostire se u dolini, te goste najčešće oduševi veličinom i arhitekturom koja potiče još iz 1936. godine.

Cervinia, Italija

Smešten na 2.050 metara nadmorske visine, ovo je pravi raj za početnike u skijanju. Zime, zbog položaja na velikoj nadmorskoj visini, znaju biti oštre, tako da je proleće možda najbolje vreme za dolazak.

Passo Tonale, Italija

Nećemo pogrešiti ako izjavimo da ovo skijalište na međi Trentina i Lombardije nudi baš sve, uključujući i bogatu noćnu zabavu, skijanje u dubokom snegu, mnoštvo ski-škola sa različitim programima, izazovne staze na glečeru koji se ne otapa čak ni leti…

S one strane Atlantika


Whistler Blackcomb, Kanada

Ovo je najveći zimski centar na američkom kontinentu i za mnoge (Amerikance) najbolje skijalište na svetu, posebno za snoubordere! Nalazi se stotinak kilometara severno od Vankuvera i čine ga odlične staze, nekoliko parkova za slobodne stilove i snoubord, a tu je i najbolji powder (sneg karakterističan za neka američka skijališta). Skijalište krasi i najveća žičara koja prevozi s brda na brdo, te brojne mogućnosti za šoping.

Lake Louise, Kanada

Lake Louise je za mnoge skijalište sa najlepšom okolinom. Nalazi se u srcu kanadskog nacionalnog parka Banff i podeljeno je na tri lokacije: Mt. Norquay, The Lake Louise Ski Area i Sunshine Village, sve u u radijusu od pedesetak kilometara. Staza, naravno, ima za sve kategorije skijaša i snoubordere, a posebno je poznat Mt. Norquay po strmim i zahtevnim spustovima.

Mont Tremblant, Kanada

U kanadskoj državi Kvebek, na sat vremena vožnje od Montreala, nalazi se Mon Tremblan, gde je nekoliko imućnih američkih porodica osnovalo početkom prošlog veka ski-centar na kojem više od 1.000 snežnih topova brine da 95 staza nikada ne ostanu suve!

Vail, SAD

Bez konkurencije na svetu – glasi reklama koja se može videti na ulazu u ovaj ski-park u američkoj državi Kolorado. I nisu daleko od istine. Staze pokrivaju 22 kvadratna kilometra i nema sumnje da tu svako može naći nešto za sebe. Uz to, Vail je poznat i po umetničkim galerijama, muzejima i konstantnoj zabavi.

Aspen, SAD

Još jedan ski resort u Koloradu, poznat kao zimsko okupljalište holivudskih zvezda, nudi skijališta za sve uzraste, ali ne i za svačiji džep. Ove godine dnevna karta za žičaru košta oko 70 evra, a skromna večera za dvoje, bez pića, minimum 100 dolara!

makonda-tracker