Business Star: Petar Jovanović

0
Petar Jovanović, član Izrvšnog odbora Raiffeisen banke
Petar Jovanović, foto: Story press
Petar Jovanović, foto: Story press

INFO... Osnovne studije završio sam na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a postdiplomske iz oblasti bankarskog menadžmenta u SAD. Moj profesionalni život započeo je u Sektoru za poslovanje sa stanovništvom Raiffeisen banke 2001. godine. U periodu od 2002. do 2006. godine bio sam na više rukovodećih pozicija u sektoru koji se bavi razvojem proizvoda i finansijskim analizama. Krajem 2006. prihvatio sam ponudu naše centrale, Raiffeisen International Bank Holding iz Beča, da preuzmem poziciju regionalnog menadžera. Sve do 2010. godine ostao sam u Beču i imao priliku da dodatno usavršim svoja profesionalna znanja i veštine, tako da sam 2008. godine imenovan na poziciju potpredsednika Raiffeisen International grupacije u oblasti poslovanja sa stanovništvom, gde sam bio zadužen za koordinaciju poslovanja u 15 zemalja centralne i istočne Evrope. U junu 2010. godine vratio sam se u svoju matičnu banku u Beogradu, na poziciju izvršnog direktora za poslove sa stanovništvom i malim preduzećima. Od aprila 2011. na poziciji sam člana Izvršnog odbora Raiffeisen banke.

Rekao bih da nema tajne formule uspeha, to je kombinacija više faktora, među kojima su najpresudniji ambicija, konstantno usavršavanje i rad na sebi. Naravno - istrajnost u onome što radite naprosto se podrazumeva.

Za dolazak na kojem sam sada bilo je potrebno mnogo truda i odricanja, ali i izvesna doza sreće. Mislim da je tačna izreka koja kaže: Važno je biti u pravo vreme na pravom mestu.

Dobar menadžer mora da ima integritet i stekne poverenje svojih saradnika, da bude dobar timski igrač, ali istovremeno i da poseduje sposobnost rešavanja problema i konflikata. Zatim, važno je da bude objektivan, uravnotežen, istrajan i samouveren, a i u svemu tome da zadrži optimizam. Sve u svemu, rekao bih da su ključni faktori socijalna inteligencija i dobra komunikacija sa zaposlenima.

Kod ljudi najviše cenim mudrost, hrabrost, iskrenost, posvećenost i empatiju.

Sasvim lično...

HOBI Nemam ga.

OMILJENA JAVNA LIČNOST To je svakako Novak Đoković. Na svakom koraku reprezentuje sebe i svoju zemlju na najlepši mogući način i definitivno zaslužuje epitet našeg najboljeg ambasadora. Nole predstavlja naše veliko bogatstvo i verovatno nismo ni svesni njegove stvarne veličine i koliko njegov lik i delo doprinose menjanju negativne slike o Srbiji u svetu.

AUTOMOBIL Bez razmišljanja, to je volvo!

BREND Od takozvanih casual brendova volim Scotch&Sodu i Pepe Jeans, a od biznis brendova Boss Black i Ted Baker.

ASESOAR Linija Porsche Design.

PARFEM Bvlgari Aqva.

MUZIKA Sve što je kvalitetno, od džeza do drum ’n’ bassa. 

FILM Veliko plavetnilo.

PREDSTAVA Metamorfoze Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

GRAD Držim se BBB trija: Beograd, Beč, Barselona.

DESTINACIJA ZA ODMOR Bilo gde na planini, sa metrom svežeg snega i bez dometa za blackberry....

RESTORAN U poslednje vreme čest sam gost u Zapletu 2.0

KLUB Prija mi atmosfera i provod u klubu Brankow

SLOBODNO VREME Porodica i prijatelji uvek su mi na prvom mestu i trudim se da što veći deo slobodnog vremena provedem s njima.

SPORT Šest godina aktivno sam se bavio košarkom. Zbog povrede bio sam prinuđen da prestanem sa treninzima i pređem na plivanje i tenis. Zimi je neizbežan snowboarding u kome zaista uživam. 

STATUSNI SIMBOL Simboli nisu bitni, najvažnije je ono što imate u glavi i nosite u sebi.

makonda-tracker