Remake Srbija: Prijavi se i budi deo kreativnih intervencija

0
REMAKE je festival kreativnih intervencija i ima za cilj da aktivira kreativne procese i inventivno razmišljanje kod mlađe populacije iz oblasti kulture, umetnosti, dizajna i ekološkog stvaralaštva.

Ideja projekta je da se otvore novi vidici kod učesnika o mogućnostima stalne i ponovne upotrebe ljudskog stvaralaštva, prvenstveno na polju ideja, umetničkih i praktičnih savremenih koncepata, a zatim da se kroz sistem prezentacija i interaktivnih radionica pokažu i prikažu tehnike stvaranja novih vrednosti na već postojeće stvari i predmete iz okruženja, putem reciklaže i redizajna.

Projekat REMAKE Srbija je pokrenut sa ciljem širenja ideja festivala REMAKE na teritoriji Srbije i uspostavljanje novih partnerstava. Trodnevna izdanja festivala REMAKE će se 2012. održati u 7 gradova Srbije u kojima će gostovati najbolje radionice i predavanja sa Prvog festivala u Beogradu, a u saradnji sa lokalnim partnerima u gradovima mapirani su lokalni umetnici koji se bave temama rimejka i redizajna koji će takođe imati svoj radioničarski program. Gradovi koji su deo projekta REMAKE Srbija su Zaječar, Aranđelovac, Zrenjanin, Subotica, Inđija, Pančevo i Čačak.

 

Zaječar je prvi u nizu gradova u kojima će se od 26. do 28. aprila održati festival REMAKE, a pored Udrženja građana Kula i Kultur akt jedan od organizatora je i Zaječarska inicijativa. Četiri radionice će biti predstavljene za tri dana festivala u okviru prostorija Omladinskog centra i stanovnici ovog dela Srbije će biti u mogućnosti da besplatno prisustvuju radionicama ukoliko se prijave na vreme. Radionice koje će biti predstavljene su Reciklaža grada kroz koju će zajedno sa predavačem Milošem Tomićem učesnici imati priliku da upoznaju Zaječar iz drugog ugla uz brojne gerilske akcije. Nakit od escajga i Napravi svoj rimejk! su radionice u okviru kojih će učesnici naučiti tehnike rimejka kako bi sami pravili nakit, kao i razne druge stvari poput lampi koji su sastavni deo enterijera svakog doma. Ukoliko želite da se kreativno izrazite prijavite se na radionicu Dizajniraj svoju majicu gde ćete naučiti posebne tehnike redizajna i kreirati svoju pamučnu majicu.

Prijave se mogu slati na mail prijave@remake.rs od 14. do 24. aprila i neophodno je da se pošalju – ime i prezime, godište, grad/mesto stanovanja, mejl i telefon, i za koju se radionicu prijavljujete. Više informacija o festivalu i radionicama možete saznati na facebook stranama – Festival REMAKE i Omladinski centar Zaječar.

 

Festival će takođe biti otvoren za sve posetioce koji će moći da uživaju u prodajnoj izložbi na kojoj će biti predstavljeni umetnici okupljeni oko festivala REMAKE i projekta Reciklašar vašar. Na izložbi će biti predstavljeni umetnički radovi nastali tokom prvog festival REMAKE u Beogradu koji predstavljaju direktne produkte nastale na radionicama. Umetnici okupljeni oko Reciklašara vašara predstaviće svoje radove koji promovišu postojanje umetnosti u recikliranju. Izložba će biti prodajnog karaktera svi posetioci će moći da postanu ponosni vlasnici ovih umetničkih dela nastalih recikliranjem i tehnikama redizajna.

 

makonda-tracker