Story well being: Neizbežna slatka kruška

0
Dok se plodovi pitomog drveta kruške konzumiraju, divlju krušku mnogi koriste kao dekor, ali u svakom slučaju ova ukusna voćka se osim u ishrani, koristi i u kozmetici i medicini
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sandra Bulok obožava da za užinu u pauzi snimanja filmova pojede jednu krušku.

To slatko voće ima sposobnost da vrlo brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. Vitamini B iz kruške pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer hrane nervni sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenohidrata. Prirodan je i i brz izvor energije, jer sadrži znatne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađih prirodnih šećera. Zahvaljujući velikom procentu kalijuma, kruška pomaže u sprečavanju pojave artritisa i reume, a folna kiselina koje ima u ovoj voćki neophodna je za dobar neuro-mišićni rad. Nezaobilazna je i u ishrani, i tokom dijete. A kako deluje laksativno i diuretično, vrlo je delotvorna protiv želudačnih bolova. Najbolje je konzumirati je na kraju obroka.

 

Kruška iz porodice ruža

Latinsko ime kruške je Pyrus communis, a zajedno s jabukom i dunjom svrstava se u porodicu ruža. Postoji nekoliko hiljada vrsta krušaka, i svaka je drugačijeg oblika, boje, veličine i ukusa. Ako je izraženo slatkog ukusa, jedna kruška srednje veličine ima manje od 100 kcal, što je čini idealnom dijetetskom namirnicom.

 

Izvor vitamina i minerala

Kruška, zahvaljujući svojoj kombinaciji vitamina, deluje na kožu blagotvorno poput kreme protiv bora, a opskrbljena vitaminima A i B, kruška crpi svoje unutraršnje bogatstvo kako bi osigurala prirodne koristi koje su ljudskom organizmu potrebne. Beta-karoten i vitamin E savršeno idu s vitaminom C koji se nalazi u kruški. A ta kombinacija vitamina joj upravo pomaže da deluje kao antioksidans i da tako stalno štiti kožu od starenja. Zbog svoga svojstva da usporava starenje kože, kruška je idealan prirodni kozmetički preparat za čišćenje lica.

 

Mleko za čišćenje lica

Izmiksajte jednu krušku prethodno oguljenu, zatim u nju dodajte jedan jogurt i pola limuna. Kad je smesa dobro izmešana, izlijte je u staklenu posudu i stavite je u frižider. Koristite to mleko od kruške kao običan tonik za čišćenje lica.

 

makonda-tracker