Spoj slatkih i slanih nota budi čula i čini da ne možete da se zaustavite na samo jednom parčetu
Novogodišnji i božićni praznici su savršeno vreme za mala kulinarska čuda koja pojačavaju ne samo ukus već i raspoloženje.
Jedan od ovogodišnjih trendova je praznični venac sa sirom i voćem, koji izgleda kao ukras za sto, a može poslužiti i kao glavno jelo.
Ako ste spremni da probate nešto novo, impresivno, a ipak jednostavno, onda je vreme da napravite praznični venac sa kamamberom i brusnicama, koji savršeno kombinuje slatke i slane note, hrskavu teksturu i svečani izgled.
Sastojci:
- Lisnato testo bez kvasca
- 200 g kamamber sira
- 200 g brusnica
- 70 g šećera
- 1 kašičica skroba
- 1 jaje
- Omiljeni orašasti plodovi
- Šećer u prahu (za posipanje)
- Grančice ruzmarina (za dekoraciju)
Priprema:
- Krčkajte brusnice sa šećerom 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte skrob, promešajte i krčkajte još nekoliko minuta dok fil ne postane gust i aromatičan.
- Razvaljajte lisnato testo i isecite ga na trouglove.
- Kamamber isecite na male komadiće, oni će biti srce vašeg venca.
- Testo rasporedite oko sira.
- Dodajte sloj kamambera, dinstanih brusnica i omiljenih orašastih plodova. Pažljivo formirajte venac.
- Premažite testo umućenim jajetom i pecite na 180°C oko 25 minuta, dok ne porumeni.
- Kada se venac ohladi, pospite ga šećerom u prahu i ukrasite grančicama ruzmarina.
Savet:
Ovaj svečani venac je idealan za iznenađenje gostiju, ulepšavanje stola i uživanje u neverovatnim ukusima i to bez muke i stresa.
( Glossy, Ilić Milica )