za divljenje

Otac mu bio zavisnik, otišao od kuće sa 16 godina, želeo da postane Dejvid Bekam! Neobična životna priča čuvenog kuvara

Nakon traumatičnog detinjstva sudbina ga je odvela nekim drugim putevima na kojima je naučio da se upornost isplati i danas je ime za koje nema šanse da niste čuli 

GORDON REMZI ŽELEO DA POSTANE FUDBALER foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Rođen 18. novembra 1966. u Škotskoj, a odrastao u Stratfordu na Ejvonu u Engleskoj, Gordon Remzi nije imao lako detinjstvo. Njegov otac se borio sa zavisnošću, a već sa 16 godina Gordon je napustio dom i zajedno sa sestrom počeo samostalan život.

 

Ti izazovi postali su pokretačka snaga koja je oblikovala njegovu neumoljivu ambiciju i otpornost po kojoj je danas poznat.

 

Remzi je u svet kulinarstva ušao gotovo slučajno, ali od tada svaki dan gradi legendarnu karijeru. Pre nego što je postao jedan od najpoznatijih kuvara na svetu, sanjao je o profesionalnoj fudbalskoj karijeri, strasti koju deli sa Dejvidom Bekamom.

Još kao student, Remzi je bio poznat po talentu, perfekcionizmu i hrabrim idejama. To je privuklo pažnju legendarnog šefa kuhinje Marka Pjera Vajta, koji ga je uzeo pod svoje okrilje.

 

Posle četiri godine mentorstva, Remzi je otišao u Francusku da radi u restoranu na skijalištu, a zatim kao lični kuvar na luksuznoj jahti na Bahamima.

 

Po povratku u Veliku Britaniju, njegov prvi mentor pozvao ga je da se pridruži restoranu Aubergine u Čelsiju, gde je 1994. godine osvojio svoju prvu Mišlenovu zvezdicu, prvu od tri koje je taj restoran kasnije dobio.

 

Remzijevo ime počelo je da odjekuje u svetu gastronomije, a on je ubrzo krenuo svojim putem. Njegov prvi samostalni projekat bio je u Dubaiju, a njegov restoranski imperijum proširio se na Japan, Sjedinjene Države, Singapur, Francusku i Kinu.

 

Sa ukupno 17 Mišlenovih zvezdica, Remzijeva slava prešla je granice kuhinje zahvaljujući njegovoj energičnoj televizijskoj ličnosti. Na TV-u je debitovao 1998. godine sa serijalom Boiling Point, impresionirajući gledaoce svojom vatrenom naravi, direktnošću i strašću prema kuvanju.

 

Kasnije je postao zaštitno lice emisija Ramsay’s Kitchen Nightmares, Gordon Behind Bars i Hell’s Kitchen, a pojavljivao se i kao sudija u The F Word, MasterChef i MasterChef Junior.

 

Što se privatnog života tiče, Remzi se 1996. godine oženio Tanom (Kajetana Elizabet) Hačison, bivšom učiteljicom. Par ima šestoro dece, Megan, blizance Džeka i Holi, Matildu i Oskara. Njegova ćerka Matilda, poznata i kao Tili, krenula je očevim stopama i lansirala sopstvenu kolekciju posuđa.

 

Remzi s nestrpljenjem iščekuje još jedan poseban događaj, venčanje svoje ćerke Holi sa olimpijskim plivačem Adamom Pitijem. Holi je otkrila da će venčanje biti održano za Božić, a njene sestre će joj biti deveruše, što obećava glamuroznu proslavu sa brojnim poznatim licima iz Velike Britanije i SAD.

 

Prijateljstvo Gordona Remzija i Bekamovih

 

Dejvid Bekam i Gordon Remzi upoznali su se pre mnogo godina, a njihova veza se vremenom pretvorila u duboko prijateljstvo, porodice ih danas smatraju delom svog najbližeg kruga.

 

Njihovo poznanstvo započelo je kada je Bekam angažovao Remzija da organizuje proslavu povodom Svetskog prvenstva 2006. godine, a prijateljstvo se dodatno učvrstilo dok su obe porodice živele u Los Anđelesu.

 

Tokom tog perioda Viktorija Bekam i Tana Remzi postale su bliske prijateljice, a njihova deca, sličnog uzrasta, takođe su se zbližila.

 

Porodice često zajedno provode vreme, od putovanja u Valjadolid i letovanja na moru do zajedničkih Božića i rođendana. Remzi je čak učio Bekamovog sina da kuva. Profesionalno su takođe sarađivali, njihov prvi zajednički projekat bio je restoran Union Street Café u londonskom kvartu Borou.

 

U Velikoj Britaniji Remzi ima restorane u Liverpulu, Mančesteru, Edinburgu i Londonu — a upravo je u Londonu nedavno organizovao posebnu večeru u čast Bekama, koji je primio titulu viteza Reda Britanske imperije. Večeri su prisustvovali Bekamova porodica (osim sina Bruklina) i bliski prijatelji.

 

Tokom uspešne karijere, Dejvid Bekam je stekao mnoštvo poznanstava, ali se prijateljstvo sa Gordanom Remzijem posebno izdvaja. Slavni kuvar, poznat širom sveta, zbližio se sa fudbalskom legendom u Los Anđelesu i od tada neguju ne samo blisko prijateljstvo već i uspešnu profesionalnu saradnju.