trikovi

Banane držite dalje od jedne stvari ako ne želite da istrule: Evo šta treba da izbegavate da bi što duže ostale sveže

Ako ne želite da se na bananama pre vremena pojave smeđe fleke i da ne postanu "kašaste", pazite gde stoje.

Banane ne treba da držite pored jedne stvari ako ne želite da pre vremena istrulefoto: Hanna_photo/Shutterstock

Činija voća na stolu izgleda tako idilično, zar ne? Ipak, ako su u toj činiji i banane, verovatno pravite jednu od najvećih grešaka i onda prebrzo potamne i postanu "kašaste".

 

Stručnjaci ističu da banane nikada ne treba držati pored drugog voća, jer prirodni gasovi koje proizvode dramatično ubrzavaju proces sazrevanja, ne samo za njih same, već i za sve što se nalazi u blizini.

 

Većina voća ispušta gas eten, prirodni hormon rasta koji pokreće sazrevanje. Banane su, međutim, posebno podložne tome i takođe ispuštaju ogromne količine gasa iz svojih stabljika.

Kada se stave u činiju sa jabukama, kruškama, breskvama ili mangoom, mogu sazreti i pokvariti se u roku od nekoliko dana, piše britanski Ekspres.

 

Banane treba čuvati dalje i od avokada i šljiva pogotovo ako ne želite da se prebrzo pokvare. 

 

Jedini izuzetak su citrusi.

 

Pomorandže i limuni ostaju netaknuti etenom i mogu bezbedno stajati pored banana.

 

Za optimalne rezultate, banane treba čuvati u posebnoj posudi, a njihove stabljike čvrsto prekriti providnom folijom. Na ovaj način usporavate proces sazrevanja za tri do pet dana. 

 

Kada banane požute i počnu da razvijaju smeđe mrlje, stručnjaci predlažu da ih prebacite u frižider. Iako će kora potamneti u hladnim uslovima, unutrašnji deo će ostati svež. 

 

Niska temperatura takođe potpuno zaustavlja proces sazrevanja, što znači da banane mogu trajati i do dve nedelje duže nego obično.

foto: Lilly Trott/Shutterstock

Međutim, nezrele banane nikada ne treba stavljati u frižider, jer će hladnoća trajno sprečiti njihovo sazrevanje.

 

Ako stavite zelenu bananu u frižider ili umotate stabljiku, ona će ostati zelena i nezrela.“

 

Dakle, ako želite da vam banane traju duže, držite ih dalje od činije sa voćem, umotajte stabljike i stavite ih u frižider tek kada dostignu savršenu žutu fazu.

 

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

 

SRPSKI NAUČNICI U OTPADU TRAŽE LEK ZA RAK! Kora od banane i bajati mesni narezak mogli bi da postanu deo REVOLUCIONARNIH LEKOVA