zdravo i ukusno

Na njenom stolu je bila bar jednom nedeljno: Recept za omiljenu supu princeze Dajane uz koju je volela da tračari

Iako je ovo pomalo neobičan spoj ukusa isprobajte je i možda vam se baš svidi, pa postane deo porodične trpeze 

UŽIVALA JE U OVOM OBROKU BAR JEDNOM NEDELJNO foto: Derrick CEYRAC / AFP / Profimedia

Bez obzira na to koliko je godina prošlo od tragične i prerane smrti princeze Dajane, ona će zauvek biti zapamćena kao princeza koju je narod jednostavno obožavao.

 

Svi koji su je upoznali imali su samo divne reči za njen karakter, humanitarni rad i, naravno, stil, uključujući i osoblje u Kensingtonskoj palati.

 

Nakon razvoda, princeza od Velsa preselila se u Kensingtonsku palatu sa sinovima, Vilijamom i Harijem. Dobila je mogućnost da ima privatnog kuvara i izabrala je bivšeg kuvara iz Bakingemske palate, Darena Mekgredija, koji je u svojoj knjizi "Kraljevski obrok" podelio mnoga lepa sećanja iz vremena koje je proveo radeći za princezu.

Oko ručka, princeza Dajana bi navratila u Mekgredijevu kuhinju i oni bi "pričali o svemu i svačemu što se dešavalo", priseća se Mekgredi. Dug razgovor su često vodili uz jednu od njenih omiljenih supa: supu od paštrnjaka i jabuke sa parmezanom.

 

- Pravio sam ovu ukusnu supu za princezu Dajanu otprilike jednom nedeljno - rekao je Mekgrejdi je podelio na YouTube-u.

 

- Ovo je bila jedna od njenih omiljenih supa i uživala je u njoj uz činiju salate za ručak.

ČORBA OD POVRĆA JE BILA JEDNA OD OMILJENIH DAJANINIH JELA foto: Shutterstock

Recept za supu od paštrnjaka i jabuke princeze Dajane

 

Sastojci:

 

Za supu:

 

  • 2 kašike neslanog putera
  • 450 g paštrnjaka, oljuštenog i isečenog
  • 1 greni smit jabuka, oljuštena i isečena
  • 1 srednji crni luk, oljušten i isečen
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 3 šolje vode
  • 1 kocka pilećeg bujona
  • 1/2 šolje pavlake za kuvanje
  • so i sveže mleveni biber

Priprema:

 

U šerpi sa debelim dnom otopite puter. Kada prestane da peni, dodajte paštrnjak, jabuku i luk. Pržite dok luk ne postane providan i mekan, oko 5 minuta.

 

Dodajte korijander, vodu i kocku bujona. Pustite da supa lagano provri, smanjite vatru i krčkajte dok paštrnjak ne omekša dovoljno da ga možete lako probosti viljuškom.

 

Skinite supu sa vatre i, koristeći štapni mikser, izblendajte je u glatku krem supu. Ostavite supu da se malo ohladi pre blendovanja.

 

Procedite supu kroz fino sito da uklonite eventualne grudvice. Supa se može pripremiti unapred do ovog koraka i čuvati u frižideru nekoliko dana. Pre nego što nastavite, lagano je zagrejte.

 

Dodajte pavlaku za kuvanje i začinite solju i biberom po ukusu. Supu zagrevajte, ali ne dozvolite da proključa. Po potrebi razblažite sa malo vode.

 

Bonus video:

Lignje na morski način