leglo bakterija

9 najprljavijih mesta u vašoj kuhinji: Poslednje sa spiska mnogi zaborave čak i kada je veliko čišćenje

Kuhinja je često srce doma, a upravo zbog toga i jedno od najprljavijih mesta u kući

NAJPRLJAVIJA MESTA U KUHINJI SU LEGLO BAKTERIJA foto: Shutterstock/New Africa

Naravno, tu su vidljivi nered, prljavi sudovi, lepljiv pod ili masna rerna. Ali često postoje i mesta koja se zanemaruju, pa se zapitajte: da li zaboravljate da očistite neka od njih?

 

Razmislite o mestima i predmetima koje svakodnevno koristite pri pripremi hrane. Na pamet treba da vam padnu radne površine, ručke, sudoperi, sunđeri, flaše za vodu i slično.

 

Budući da se često dodiruju, važno ih je dezinfikovati svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno, kako biste izbegli nakupljanje bakterija i unakrsnu kontaminaciju.

 

Evo koja su to najprljavija mesta i kako ih pravilno čistiti:

 

1. Dugmad, ručke i tipke na ravnoj ploči

 

Svaki aparat u kuhinji ima dugmiće ili ručku koja se dodiruje svaki put kada ga koristite. Važno je zapamtiti da se sve te ručke, dugmad i touchpad kontrole peru bar jednom nedeljno, jer se često zaborave prilikom detaljnog čišćenja kuhinje. Posebno kada rukujete sirovom hranom ili kuvate. Koristite dezinfekcionu maramicu ili sprej i krpu/papirni ubrus.

 

2. Sudopera

 

Iako kroz sudoper stalno protiče voda, na njemu mogu biti mikrobi, posebno u spojevima sa radnom površinom, oko odvoda i čepova. Sudoper treba dezinfikovati nakon svake pripreme hrane, pranja sudova ili bar jednom dnevno. Ne zaboravite ručke, slavinu i prostor oko sudopera. Koristite sredstvo za čišćenje sa dezinfekcionim dejstvom.

 

3. Sunđeri, četke i krpe

 

Sunđeri i četke često zadržavaju mnogo bakterija ako se ne peru i ne dezinfikuju. Operite ih u toploj vodi nakon svake upotrebe, a četke za sudoper i povrće možete prati u mašini za sudove.

ČIŠĆENJE KUHINJE ČESTO JE ZAMORAN PROCESfoto: Shutterstock/Daniel Jedzura

4. Frižider

 

Čak i u hladnom okruženju, u frižideru mogu rasti bakterije. Povrće i voće bolje je skladištiti neoprano, ali fioke i police redovno čistite toplom vodom i blagim deterdžentom. Sirovo meso može curiti i zagađivati police, pa fioke perite bar jednom mesečno. Povremeno obrišite unutrašnjost i površine između čišćenja, a gornju stranu, prostor iza i ispod frižidera usisavajte.

 

5. Daske za sečenje

 

Daskama, naročito drvenim, bakterije se mogu zadržati u pukotinama. Preporučuje se imati bar dve daske: jednu za povrće i voće, drugu za meso. Operite ih toplom, sapunicom i dobro osušite. Dasku možete staviti i u mašinu za sudove.

 

6. Aparati (aparati za kafu, blenderi, mali kuhinjski aparati)

 

Voda koja ostane u toplim i vlažnim aparatima može biti pogodna za rast bakterija, plesni i kvasca. Male aparate perite nakon svake upotrebe, a bar jednom nedeljno detaljno rastavite i operite u toploj vodi ili mašini za sudove gde je moguće. Isto važi i za otvarače, merice i šolje.

APARATI ZA KAFU SU LEGLO BAKTERIJA foto: Shutterstock / Kostiantyn Voitenko

7. Višekratni kutije za ručak, torbe i flaše

 

Svaki put kada koristite višekratne kutije, torbe ili flaše, postoji rizik od unakrsne kontaminacije ako nisu pravilno oprani. Operite ih u toploj vodi i sapunici, isperite i potpuno osušite. Većina kutija i torbi može se prati u mašini za veš. Dobro je označiti torbe: jedna za sredstva za čišćenje, jedna za sirovo voće i povrće, jedna za meso, jedna za pakovanu hranu.

 

8. Radne površine

 

Ne zanemarujte radne površine, često se na njima ostavljaju torbe, novčanici i drugi predmeti. Pre pripreme hrane ili bar jednom dnevno, obrišite ih dezinfekcionom maramicom ili sprejom. Bar jednom nedeljno očistite uglove i prostore između aparata i radne površine.

 

9. Posudice za so i biber

 

Često korišćene i dodirivane posudice za začine takođe se zagađuju. Obrišite ih dezinfekcionom maramicom nakon svake pripreme hrane i detaljno očistite barem jednom nedeljno.

 

Bonus video:

Šta treba da znate pre nego što uključite klimu u kolima?