neodoljivo osveženje

Recept za domaći sladoled od zove: Kremast je, ukusan & osvežava, a gotov je za 15 minuta i obožavaćete ga!

Savršen je za tople dane kada želite da se osvežite nečim nežnim, mirisnim i drugačijim.

foto: Magone / Alamy / Alamy / Profimedia

Zova je jedna od onih biljaka koja nas mirisom odmah vraća u detinjstvo i podseća na leto, domaće sokove i dvorišta naših baka. Njen cvet ima nežnu, cvetnu aromu koja savršeno osvežava i u pićima i u poslasticama.

U poslednje vreme, zova se sve češće koristi i u kulinarstvu, naročito za pripremu neobičnih, ali izuzetno ukusnih dezerata. Ako volite prirodne arome i lagane, kremaste sladolede – ovaj recept će vas oduševiti.

Domaći sladoled od zove ne sadrži veštačke arome ni boje, a pravi se vrlo jednostavno i bez mašine za sladoled.

Sastojci:

  • 300 ml slatke pavlake (za šlag)
  • 200 ml mleka
  • 100 ml sirupa od zove (domaćeg ili kupovnog, po mogućstvu prirodnog)
  • 2 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera (po želji)

Priprema:

  1. Umutite žumanca i šećer u većoj posudi dok ne dobijete svetlu i penastu smesu. Dodajte vanilin šećer ako ga koristite.
  2. Zagrejte mleko do tačke pre ključanja, pa ga polako sipajte u smesu sa žumancima uz stalno mešanje. Potom sve vratite u šerpicu i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (kao za fil), stalno mešajući. Pazite da ne provri!
  3. Sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi.
  4. Kada se smesa ohladi, dodajte sirup od zove, pa dobro promešajte.
  5. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i pažljivo je umešajte u prethodnu smesu dok ne dobijete glatku, vazdušastu masu.
  6. Smesu sipajte u odgovarajuću posudu i stavite u zamrzivač. Na svakih 30–45 minuta je izvadite i dobro promešajte viljuškom ili mikserom kako bi sladoled ostao kremast i bez kristalića (ponovite 3–4 puta).
  7. Nakon 4–6 sati, sladoled je spreman za posluženje.