Savršen je za tople dane kada želite da se osvežite nečim nežnim, mirisnim i drugačijim.
Zova je jedna od onih biljaka koja nas mirisom odmah vraća u detinjstvo i podseća na leto, domaće sokove i dvorišta naših baka. Njen cvet ima nežnu, cvetnu aromu koja savršeno osvežava i u pićima i u poslasticama.
U poslednje vreme, zova se sve češće koristi i u kulinarstvu, naročito za pripremu neobičnih, ali izuzetno ukusnih dezerata. Ako volite prirodne arome i lagane, kremaste sladolede – ovaj recept će vas oduševiti.
Domaći sladoled od zove ne sadrži veštačke arome ni boje, a pravi se vrlo jednostavno i bez mašine za sladoled.
Sastojci:
- 300 ml slatke pavlake (za šlag)
- 200 ml mleka
- 100 ml sirupa od zove (domaćeg ili kupovnog, po mogućstvu prirodnog)
- 2 žumanca
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica vanilin šećera (po želji)
Priprema:
- Umutite žumanca i šećer u većoj posudi dok ne dobijete svetlu i penastu smesu. Dodajte vanilin šećer ako ga koristite.
- Zagrejte mleko do tačke pre ključanja, pa ga polako sipajte u smesu sa žumancima uz stalno mešanje. Potom sve vratite u šerpicu i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (kao za fil), stalno mešajući. Pazite da ne provri!
- Sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi.
- Kada se smesa ohladi, dodajte sirup od zove, pa dobro promešajte.
- Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i pažljivo je umešajte u prethodnu smesu dok ne dobijete glatku, vazdušastu masu.
- Smesu sipajte u odgovarajuću posudu i stavite u zamrzivač. Na svakih 30–45 minuta je izvadite i dobro promešajte viljuškom ili mikserom kako bi sladoled ostao kremast i bez kristalića (ponovite 3–4 puta).
- Nakon 4–6 sati, sladoled je spreman za posluženje.
( Glossy, E.S. )