Ako ste ljubitelj paleo recepata, ovo uputstvo za pripremu krofnica bez masnoće sigurno će vam se dopasti, a u njima možete da uživate bez griže savesti ako se odlučite za opciju bez šećera.
Krofnama malo ko može da odoli, ali često to moramo zbog velikih količina belog brašna, šećera i masnoće. Međutim, ako imate pravi recept, možete uživati u krofnicama baš svakog dana, za doručak ili večeru posle kojih ćete dugo ostati siti.
Jedna od mogućnosti su paleo krofne iz rerne, koje se prave od mešavine kokosovog i bademovog brašna, a za sladak ukus – tu je eritrol, zdrava zamena za beli šećer, bez kalorija.
Mada možete u potpunosti izbeći bilo kakav zaslađivač i ipak ćete dobiti ukusno pecivo.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 180 g krem sira
- 80 g mlevenog blanširanog badema ili bademovog brašna
- 80 g kokosovog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
- (opciono) 1 kašičica ekstrakta vanile
- (opciono) 1 kašika šećera ili 10 g eritrola, zavisi koristite li šećer
- rendana kora jednog limuna
- ulje po potrebi (najbolje kokosovo ulje koje ste prethodno otopili)
Priprema
- Umutite jaja s krem sirom i rendanom korom limuna, pa zasladite po želji i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Ubacite kokosovo i bademovo brašno, prašak za pecivo i so, pa mešajte dok se fino ne sjedini. Ako ste dobili premekano testo, dodajte još malo bademovog brašna, pa zamesite i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
- Potom umočite kašiku u ulje, pa njom vadite male količine testa i nauljenom rukom ih oblikujte u loptice.
- Ređajte po plehu koji ste obložili pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15 do 20 minuta, dok krofnice ne dobiju zlatnožutu boju.
BONUS VIDEO
Šta je lavlja dijeta?
( Glossy, T.S.R. )