Idealne su za doručak, užinu ili kao savršen dodatak uz šoljicu kafe ili čaja.
Ako tražite savršeni recept za najmekše i najukusnije domaće puter kifle, na pravom ste mestu.
Ove kiflice su savršena kombinacija toplog, puterastog testa koje se topi u ustima i bogatog mirisa koji ispuni kuću dok se peku.
Priprema je iznenađujuće jednostavna, a rezultat je pecivo koje će oduševiti i najveće gurmane.
Sastojci
- 1 šolja toplog mleka (250 ml)
- 1 jaje
- 3 kašike šećera (45 g)
- 1 kašičica soli (5 g)
- 3 šolje višenamenskog brašna (375g)
- 2 kašičice instant kvasca (6 g)
- 1/4 šolje putera (55 g) neslanog
Priprema
- U jednu posudu sipajte mleko, jaje, so i šećer, pa sve dobro umešajte. Dodajte brašno i kvasac pa ponovo mešajte dok ne dobiijete homogenu testastu masu.
- Zatim dodajte puter i slobodno mesite rukama dok se sve u potpunosti ne sjedini. Napravite oblik lopte, ostavite u posudi i pokrijte je providnom folijom. Ostavite da odstoji u frižideru oko 90 minuta.
- Još malo mesite po pobrašnjenoj površini, zatim podelite testo na jednakih 12 trouglova, od kojih ćete potom napraviti loptice koje ćete prekriti čistom krpom i ostaviti da odstoje 10 minuta.
- Nakon toga od svake loptice napravite vaojkasti oblik kifle, pa ih poređajte sve u vatrostalnu posudu. Pokrijte čistom krpom i neka odstoje 30 minuta dok im se veličina ne duplira.
- Jedno jaje i 2 kašike mleka daće savršen premaz kojim ćete preći preko svih kiflica. Ubacite u rernu da se peku na 180 stepeni oko 20-25 minuta.
- Kada su gotove izvucite ih iz rerne i odmah premažite otopljenim puterom. Prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Trik da testo brže naraste
( Glossy, E.S. )