važni saveti

Kako negovati ljubičice preko zime? Evo koliko često ih treba zalivati da bi cvetale od oktobra do maja

Kraljica među sobnim biljkama, ljubičica, zahteva minimalnu negu, ali su joj potrebni dobri uslovi inače lako može da propadne 

SUPER KORISNI SAVETI ZA NEGU LJUBIČICA TOKOM ZIME foto: Shutterstock / Ludmila Kapustkina

Ljubičice su jedno od najlepših kućnih biljaka. Ukoliko ih negujete kako treba nagradiće vas prelepim cvetovima i cvetaće preko cele zime. Ipak, potrebno je obezbediti im optimalne uslove za rast, razvoj i cvetanje.

 

Evo na šta treba da obratite pažnju kada je nega ljubičica od oktobra do maja u pitanju.


Zaštita od mraza


Afričke ljubičice su posebno osetljive na niske temperature, zbog čega je neophodna zaštita od smrzavanja. Da biste zaštitili svoje biljke, ako imate one koje ostaju napolju, potrebno je da ih ušuškate nekom toplom tkaninom. 

Za ljubičice u saksiji, unošenje u zatvorene prostore tokom hladnog vremena je obavezno, jer u suprotnom, nema od njih do kraja zime ništa. 

 

Vodite računa o zalivanju

 

Kako zima nastupa, brzina isparavanja vode se smanjuje, što znači da ako preterate dolazi do truljenja korena.To znači da ćete morati da prilagodite učestalost zalivanja u skladu sa tim, a biće dovoljno da samo malo vode sipate jedno u dve nedelje.

 

Budite oprezni, ako primetite da ljubičicama žute listovi i da su im premekane stabljike to može biti znak da ste preterali sa vodom. 

 

Đubrenje tokom zimskih meseci


Čak i u stanju mirovanja, afričke ljubičice imaju potrebe za hranljivim materijama koje se ne smeju zanemariti. Uravnotežen raspored đubrenja je ključan u ovom periodu.

Koristite razblaženo, izbalansirano đubrivo svakih 4-6 nedelja, ali izbegavajte đubrenje ako vaša biljka pokazuje znake mirovanja. Možete birati između đubriva rastvorljivih u vodi i đubriva sa sporim oslobađanjem, u zavisnosti od vaših želja i potreba biljaka.

 

Uz ove strategije zimske nege, vaše afričke ljubičice će biti dobro opremljene da cvetaju do proleća. Zatim, hajde da istražimo kako da stvorimo optimalne uslove u zatvorenom prostoru za svoje ljubičice tokom hladnijih meseci.

 

Optimalni uslovi u zatvorenom prostoru


Tokom zime temperatura u prostoriji treba da bude između 18°C i 24°C. 

Vlažnost je podjednako važna. Održavajte nivoe između 40-60% kako biste sprečili sušenje ljubičica.

SAVETI ZA GAJENJE LJUBIČICA TOKOM ZIME foto: Shutterstock / Sunny_Smile

Da biste povećali vlažnost, razmislite o korišćenju posuda za ovlaživanje vazduha a ako ih nemate mogu da posluže i posude napunjene vodom i šljunkom. 

 

Dovoljno svetlosti 


Svetlost je neophodna za zdravlje i rast vaših ljubičica. One vole jaku, ali ne direktnu svetlost oko 10-12 sati dnevno.

 

Direktna sunčeva svetlost može da sprži njihove nežne listove, pa budite oprezni. Ako je prirodno svetlo ograničeno, korišćenje svetla za uzgoj može da promeni igru. Ova svetla mogu pomoći da oponašaju sunčevu svetlost koju vaše ljubičice žude, obezbeđujući da ostanu živahne i zdrave tokom zimskih meseci.

 

Prolećna priprema


Kako zima prođe potrudite se da ih lagano pripremite za lepše dane. Uklonite uvenulo i žuto lišće, prihranite ih, koristite đubrivo sa više azota, kako biste podstakli njihov prolećni rast. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Cveće potencijal za razvoj turizma