predivno

Top 5 najlepših jesenjih biljaka za vašu baštu: Kad procvetaju vaš vrt će biti takav da će vam ceo komšiluk zavideti

Ove prelepe biljke učiniće da vaša bašta do proleća živi najlepšim bojama 

NAJLEPŠE JESENJE CVEĆE ZA BAŠTU foto: Shutterstock / Molly Shannon

Dok vazduh postaje svežiji i lišće počinje da se menja, željno iščekujemo dolazak jeseni.

 

Sa promenom godišnjeg doba dolazi do menjanja prirode, letnje cveće se lagano suši, a na njegovo mesto sada mogu da dođu jesenje lepotice.

 

Ovo su neke od najlepših biljaka koje možete da posadite u svom vrtu kako bi on bio cvetan i najlepši u celom kraju.

1. Hrizanteme

 

HRIZANTEMA JE KRALJICA JESENI I ZIME foto: Shutterstock / Profimedia New Africa

Svestrane, otporne i cvetne, hrizanteme vladaju na sceni jesenjih cvetova. Sorte Pitters i Outside Bunch, posebno, kradu pažnju svojim vatrenim crvenim, zlatno žutim, toplim narandžastim i dubokim bronzanim bojama. Ovi izdržljivi cvetovi su savršeni za svaku baštu, ali i terase, saksije, balkone. Hrizanteme daju dah klasične jesenje elegancije svakom prostoru u kojem se nalaze.

 

2. Šipak

 

ŠIPAK JE DEKORATIVAN I ZDRAVfoto: Shutterstock / Foxxy63

Za dodir bezvremenske lepote ne tražite dalje od šipka. Ovi mali plodovi, sa svojim živim crvenim i narandžastim plodovima, izazivaju osećaj sofisticiranosti i romantike koji se neprimetno uklapa u jesen. Kao cvećar ili prodavac, možete da ubacite šipak u aranžmane ili da ih koristite kao samostalne dekoracije. Njihova elegancija je večna, što ih čini omiljenim izborom za jesenje cvetne bašte.

 

3. Hortenzije

 

HORTENZIJA JE PRELEPA BILJKAfoto: Shutteratock / ryota.www

Hortenzije, sa svojim zadivljujućim cvetovima, predstavljaju oličenje elegancije i intrige. Ovo svestrano cveće dolazi u nizu oblika i veličina, pokazujući bogatu paletu boja. Kao cvećar ili prodavac, ne možete da odolite njihovom šarmu. Hortenzije unose sofisticiranost i dodir drame u vaše jesenje aranžmane, što ih čini vrhunskim izborom za posebne prilike.

 

4. Zvezdan

 

ZVEZDAN JE JEDNO OD NAJLEPŠIH JESENJIH CVETOVA foto: Shutterstock / APugach

Druga biljka, koja ujedno i ide dobro u kombinaciji sa hrizantemama je zvezdan, i to jastučasti (Aster dumosus). Može da cveta u najrazličitijim nijansama ružičaste i ljubičaste boje. Obično je visok od 15 do 45cm. Zbog kasnog cvetanja treba voditi računa da se zvezdan posadi na mesto koje će i tokom jeseni biti sunčano, jer bez sunca može izostati cvetanje. Što se tiče zalivanja, ono treba da bude umereno, a biljka može da podnese i manju sušu.

 

5. Ukrasni kelj

 

UKRASNI KELJ JE PRELEPA BILJKA foto: Shutterstock / yuwadee ruangtantawat

Ukrasni kelj je biljka koja postaje lepša samo u hladnoj sezoni. Kada se temperature spuste ispod 10 stepeni Celzijusa (izdrže i -15 stepeni Celzijusa), listovi postaju još intenzivnije obojeni i ostaju lepi sve od novembra do februara. Sa kovrdžavim listovima u plavičasto-ljubičastim, pa čak i ružičastim nijansama na ivicama, ulepšaće vaše zasade. Ako pored nje posadite male hrizanteme, aranžman će biti još lepši.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Takmičenje za najlepše okićeno drvo