kremasto, a čvrsto

Univerzalni, čoko & žuti FIL ZA TORTU: 3 jednostavna recepta koje možete koristiti za kolače, oblande, princes krofne...

Odaberite bilo koji od ovih brzih, domaćih filova za poslastice i ne možete da pogrešite – oni su intenzivnog ukusa, postojani, mirisni i tako, tako kremasti...

Jednostavan recept za univerzalni fil za tortu, osnovnu smesu koja može da se dopuni voćem, čokoladom, cimetom itd.foto: Cristian Zamfir / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ne pratite određen recept za tortu, već želite univerzalni recept za fil, neka od ove tri ideje sigurno će vam biti po ukusu!

 

U zavisnosti od tipa kore, veličine koja vam je potrebna i ličnog ukusa, odaberite osnovni fil, koji potom možete dopuniti u skladu sa svojim preferencijama, čokoladni ili žuti.

 

Osnovni fil za tortu

 

Bazični, univerzalni beli fil za tortufoto: Shutterstock / Happy_food_photo

U pitanju je univerzalni fil koji možete obogatiti prema ukusu i tipu kore – dodajte mu voće, otopljenu čokoladu, ekstrakt vanile, bilo šta što želite! Ovo je krem namenjen velikim tortama i većim slavljima, pa slobodno možete da prepolovite mere sastojaka ako smatrate da vam ne treba toliko fila.

Sastojci:

 

  • 1,5 litar mleka
  • 12 kašika gustina
  • 200 g šećera
  • 370 g maslaca
  • 2 kesice vanilinog šećera

 

Priprema

  1. Odvojte malo mleka sa strane i u njemu razmutite gustin.
  2. Ostatak mleka stavite da se kuva i sipajte u njega šećer, pa kad počne da vri, smanjite sa srednje na tihu vatru, sipajte postepeno vanilin šećer i razmućeni gustin, uz neprestano mešanje.
  3. Kad smesa bude gusta, sklonite s ringle i ostavite da se hladi.
  4. Maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i omekšao umutite mikserom, pa u to dodajte ohlađen fil i nastavite da mutite dok se ne sjedini.

 

Čokoladni fil za tortu

 

Čokoladni fil odlična je kombinacija sa čokoladnim korama za tortufoto: Shutterstock / Africa Studio

Ovaj fil dobar je izbor i za domaće i za kupovne kore za tortu, a odlično ide i uz oblande!

 

Sastojci:

 

  • 130 ml mleka
  • 120 g kakao praha
  • 360 g maslaca
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 450 g šećera u prahu

 

Priprema

  1. Maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i omekšao pomešajte s kakao prahom, pa mutite mikserom dok ne dobijete homogenu smesu.
  2. Dodajte postepeno šećer u prahu i mleko, malo po malo i naizmenično, sve vreme muteći velikom brzinom.
  3. Pred kraj dodajte ekstrakt vanile i mutite još malo dok ne dobijete kremastu i polučvrstu smesu (učvrstiće se još u frižideru). Ako vam se čini da je previše suva, dodajte malo mleka, a ako vam deluje tečnije, sipajte malo šećera u prahu i mutite dok ne budete zadovoljni.

 

Žuti fil za tortu

 

Priprema gustog žutog fila za tortufoto: lecker mit Ann/YouTube

Ovaj kremasti fil može da se koristi za torte, rolate, dekoraciju mafina, princes krofne, kao sloj kolača...

 

Sastojci:

 

  • 4 žumanceta
  • 3 kašike gustina
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 80 g maslaca
  • 800 ml mleka

 

Priprema

 

  1. Odvojte žumanca, pa im dodajte šećer i mutite mikserom kratko.
  2. Zatim dodajte gustin, mutite još malo, pa stavite da se kuva na tihoj vatri.
  3. Mešajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte hladno mleko i kesicu vanilinog šećera, pa uz neprestano mešanje kuvajte oko 10 minuta, odnosno dok se ne zgusne.
  4. Potom dodajte maslac i mešajte dok ne bude kompaktno, pa sklonite s vatre i ostavite da se hladi.