prste da položeš

Turski kuglof po receptu starom 100 godina: Vazdušasto slatko testo svakog obara sa nogu

Ne morate biti ljubitelj testa da biste zavoleli savršeno mekan slatki hleb, odnosno kuglof

Slatki turski hleb sa voćemfoto: Spencer Grant / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova poslastica se decenijama već pravi na Balkanu, a mi vam donosimo turski recept star preko 100 godina za ovaj slatki hleb koji možete napraviti već danas i dobro se zasladiti.

 

U ovaj recept ide suvo voće, kandirano, ali možete praviti razne varijacije kak osa komadićima čokolade, tako i sa neki msvežim voćem.

 

Sastojci:

 

2 jaja 

5 kašika šećera

400 ml toplog mleka

kesica suvog kvasca

100 ml ulja

650 - 750 g brašna

pola kašičice soli

70 g putera

pomorandža

suvo kandirano voće - oko 300 grama, a možete i više po ukusu

 

 

Priprema:

 

  • U posudu sipajte 2 jaja i 4 kašike šećera, te dobro izmešajte.
  • Zatim dodajte toplo mleko i kvasac.
  • Kad se dobro razmuti kvasac dodajte ulje, i oko 650 grama brašna. Količina zavisi od veličine jaja.
  • Nastavite sa mešanjem, a potom rukama krenite da mesite testo.
  • Kad testo postane glatko i jako mekano, napravite jufku, premažite uljem i sotavite da odstoji poklepoljeno oko 50 minuta.
  • Premesite testo i jufku podelite na dva jednaka dela.
  • Prvi deo dobro razvucite, prvo oklagijom potom ćoškove prstima.
  • Testo pemažite puterom, može i blago istopljenim ali ne toplim, pa narendajte pomorandžu.
  • Rukom posipajte suvo voće svuda ravnomerno, na kraju pospite kašiku šećera.
  • Urolajte testo kao rolat.
  • Sve isto ponovite sa drugom juftom testa.
  • Kada je urolate, drugu jufku po duzini presecite nožem, pa krenite da uvijate jednu stranu kao puž dok ceo rolat tako ne zamotate.
  • U okruglu tepsiju prvo stavite prvi rolat da ide u krug, zatim drugi rolat koji ste uvili kao puž stavite odozgo.
  • Prekrijte da odstoji neko vreme dok testo ne naraste.
  • Pecite na 170 stepeni u zagrejanoj rerni oko 40 minuta dok ne dobije zlatno braon boju.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video