Ne morate biti ljubitelj testa da biste zavoleli savršeno mekan slatki hleb, odnosno kuglof
Ova poslastica se decenijama već pravi na Balkanu, a mi vam donosimo turski recept star preko 100 godina za ovaj slatki hleb koji možete napraviti već danas i dobro se zasladiti.
U ovaj recept ide suvo voće, kandirano, ali možete praviti razne varijacije kak osa komadićima čokolade, tako i sa neki msvežim voćem.
Sastojci:
2 jaja
5 kašika šećera
400 ml toplog mleka
kesica suvog kvasca
100 ml ulja
650 - 750 g brašna
pola kašičice soli
70 g putera
pomorandža
suvo kandirano voće - oko 300 grama, a možete i više po ukusu
Priprema:
- U posudu sipajte 2 jaja i 4 kašike šećera, te dobro izmešajte.
- Zatim dodajte toplo mleko i kvasac.
- Kad se dobro razmuti kvasac dodajte ulje, i oko 650 grama brašna. Količina zavisi od veličine jaja.
- Nastavite sa mešanjem, a potom rukama krenite da mesite testo.
- Kad testo postane glatko i jako mekano, napravite jufku, premažite uljem i sotavite da odstoji poklepoljeno oko 50 minuta.
- Premesite testo i jufku podelite na dva jednaka dela.
- Prvi deo dobro razvucite, prvo oklagijom potom ćoškove prstima.
- Testo pemažite puterom, može i blago istopljenim ali ne toplim, pa narendajte pomorandžu.
- Rukom posipajte suvo voće svuda ravnomerno, na kraju pospite kašiku šećera.
- Urolajte testo kao rolat.
- Sve isto ponovite sa drugom juftom testa.
- Kada je urolate, drugu jufku po duzini presecite nožem, pa krenite da uvijate jednu stranu kao puž dok ceo rolat tako ne zamotate.
- U okruglu tepsiju prvo stavite prvi rolat da ide u krug, zatim drugi rolat koji ste uvili kao puž stavite odozgo.
- Prekrijte da odstoji neko vreme dok testo ne naraste.
- Pecite na 170 stepeni u zagrejanoj rerni oko 40 minuta dok ne dobije zlatno braon boju.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video